Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 22:43

Πάλι καλά που δεν υπάρχουν ακόμα χωματερές

Γράφτηκε από τον

Πάλι καλά που δεν υπάρχουν ακόμα χωματερές

Του Γιάννη Σινάπη

Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, με τη μονάδα στην Παλιόχουνη Αρκαδίας, λειτουργεί εδώ και καιρό. Εδώ και μήνες λειτουργεί και η μονάδα της Καλλιρρόης στη Μεσσηνία. Και όλα αυτά μετά από σημαντική καθυστέρηση, καθώς η ολοκληρωμένη διαχείριση είχε εξαγγελθεί πανηγυρικά εδώ και χρόνια.
Παρά τις καθυστερήσεις του έργου, δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα και δεν λειτουργούν οι 15 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας, που θα διευκολύνουν σημαντικά και θα ομαλοποιήσουν την όλη λειτουργία της διαχείρισης. Θα δώσουν οικονομική ανάσα στους δήμους, θα προστατεύσουν την περιουσία τους, τον στόλο των απορριμμάτων τους από την καθημερινή φθορά της μετακίνησης προς και από τις μονάδες διαχείρισης και θα συμβάλουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας.
Η κανονικότητα και όλα αυτά τα θετικά θα καθυστερήσουν κι άλλο, καθώς μόλις αυτή την περίοδο υπάρχει προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό του ΦΟΔΣΑ για 7 ΣΜΑ, μεταξύ των οποίων και το σημαντικό έργο του κλειστού διαδημοτικού σταθμού Καλαμάτας και Μεσσήνης. Μέχρι να επιλεγεί ο οριστικός ανάδοχος, να υπογραφεί η σύμβαση μαζί του και να γίνουν οι 7 ΣΜΑ θα περάσουν κοντά 2 χρόνια. Ο διαγωνισμός για τους άλλους 8 ΣΜΑ δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση.
Τις συνέπειες αυτής της καθυστέρησης επιβεβαιώνει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας στην εισήγησή της για τη φετινή επείγουσα ανάγκη πρόσληψης προσωπικού για δίμηνη σύμβαση, που αποφάσισε τη Δευτέρα η Δημοτική Επιτροπή.
Να υπενθυμίσουμε ότι την εκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή κλειστού τύπου ΣΜΑ Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης σε δημοτική έκταση κοντά στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, είχε αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στις 2 Ιουλίου 2021! Με τέτοιον πρόχειρο και αποσπασματικό προγραμματισμό, με τέτοιους ρυθμούς υλοποίησης σημαντικών έργων, με το “βλέποντας και κάνοντας”, πάλι καλά που δεν υπάρχουν ακόμα χωματερές.