Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 21:15

Αφαντη η μελέτη αποκατάστασης των χωματερών

Γράφτηκε από τον

Αφαντη η μελέτη αποκατάστασης των χωματερών

Του Γιάννη Σινάπη

Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Αλιμάκι, στη χωματερή του Δήμου Τριφυλίας, σε έναν χώρο - ντροπή και ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Στον Δήμο Καλαμάτας την περασμένη εβδομάδα, σε ρεπορτάζ, τόνιζα ότι “σε εκκρεμότητα παραμένει το σοβαρό ζήτημα της αποκατάστασης του πρώην χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου, με τα χιλιάδες δέματα σκουπιδιών και υπολείμματος να καταστρέφονται και η κατάσταση να επιδεινώνεται όσο περνάει ο καιρός. Ο δήμος περιμένει την εκπόνηση οριστικής μελέτης για την αποκατάσταση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την οποία δεν υπάρχει πρόοδος”.

Το αρχείο με τις δηλώσεις του δημάρχου το επιβεβαιώνει: Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου 2022, απαντώντας σε ερωτήσεις ο Θανάσης Βασιλόπουλος είχε σημειώσει ότι “η αποκατάσταση στη Μαραθόλακκα είναι μια μεγάλη διαδικασία και θα γίνει ολοκληρωμένη μελέτη”.

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 ο δήμαρχος είχε επισκεφθεί τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και είχε ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου για την αποκατάσταση του χώρου της Μαραθόλακκας. Σε ενημέρωσή του την επόμενη μέρα αναφερόταν: “Ιδιαίτερη υπήρξε η αναφορά στην περιοχή της Μαραθόλακκας, όπου και συζητήθηκε η αποκατάσταση του χώρου. Στην κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου σε επίπεδο μελέτης και χρηματοδότησης, καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο, πρόκειται για ένα σημαντικό και κρίσιμο για το δήμο έργο. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, καθώς στόχος της δημοτικής αρχής είναι η άμεση έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση αμέσως μετά την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”.

Ο στόχος της δημοτικής αρχής έχει πάει περίπατο. Τρία χρόνια και βάλε μετά η μελέτη για την αποκατάσταση είναι άφαντη. Ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα παραμένει στα αζήτητα.

Επιτέλους, το αρμόδιο υπουργείο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι δήμοι οφείλουν να ασχοληθούν με το σοβαρό ζήτημα της αποκατάστασης των χωματερών. Για να σταματήσουν οι φωτιές στο Αλιμάκι και να εκλείψουν οι κίνδυνοι στη Μαραθόλακκα και στα “Λιμενικά” της Μπούκας. Για να γίνει πράξη η προστασία του περιβάλλοντος.