Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 15:49

Να μην αποτύχει η νέα προσπάθεια για την Μπιρμπίτα

Γράφτηκε από τον

Να μην αποτύχει η νέα προσπάθεια για την Μπιρμπίτα

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Τις διαδικασίες της μετεγκατάστασης των Ρομά από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας στην Μπιρμπίτα, σε οργανωμένο χώρο που θα δημιουργηθεί εκεί, προχωράει ο Δήμος Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε πλήρη φάκελο για τη δημιουργία οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης ειδικών κοινωνικών ομάδων στην Μπιρμπίτα, στην αρμόδια επιτροπή της Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στόχος της νέας αυτής προσπάθειας είναι η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τις οικογένειες που σήμερα ζουν σε κακές συνθήκες σε παραπήγματα στην Αγία Τριάδα και να απελευθερωθούν οι εκτάσεις στην περιοχή, για να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους, σε ιδιώτες και στο Δημόσιο.

Αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να αποτύχει, όπως έγινε την πρώτη φορά με την περιοχή της ΒΙΠΕ Καλαμάτας. Η Βιομηχανική Περιοχή απελευθερώθηκε, παραδόθηκε στη ΒΙΠΕ - ΕΤΒΑ και σε επιχειρηματίες που επένδυσαν κι εγκαταστάθηκαν εκεί, όμως η προσωρινή κατασκήνωση στην Μπιρμπίτα απαξιώθηκε και διαλύθηκε. Δεν έμεινε ούτε ένα από τα 66 ξύλινα σπιτάκια που είχαν κατασκευαστεί.

Η αποτυχία της πρώτης αυτής προσπάθειας πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή και οδηγό για το νέο εγχείρημα. Πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες -παρότι μιλάμε για γκέτο- ώστε οι Ρομά να εγκατασταθούν εκεί και να παραμείνουν. Να νιώσουν ότι δεν θα είναι εγκαταλελειμμένοι και παρατημένοι στο περιθώριο, αλλά θα ζουν σε έναν χώρο αξιοπρεπή και πολύ πιο ανθρώπινο από τις άθλιες συνθήκες του καταυλισμού στην Αγία Τριάδα. Να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της φοίτησης των παιδιών τους στο σχολείο και της μετακίνησής τους προς την Καλαμάτα και τις υπηρεσίες που συναλλάσσονται. Οι υποσχέσεις που θα δοθούν, να τηρηθούν. Να υλοποιηθούν και να μην ξεχαστούν με τη μετακίνηση των Ρομά στην Μπιρμπίτα. Τα σπιτάκια να γίνουν και οι κοινόχρηστοι χώροι να διαμορφωθούν, όπως έχουν ανακοινωθεί. Για να υπάρχει σεβασμός στον χώρο και στις αποφάσεις που θα ληφθούν και στις συνεννοήσεις - συμφωνίες που θα γίνουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 16:09
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η αδιαφορία και η υποκρισία της προσφοράς