Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 14:54

"Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η δικαιοσύνη"

Γράφτηκε από τον

"Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η δικαιοσύνη"

 

"Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η δικαιοσύνη". Αυτή η φράση ανήκει στον Ζίγκμουντ Φρόιντ. Αν αναλογιστούμε το νόημά της σε συνδυασμό με τη χθεσινή κατάταξη της Ελλάδας στις τελευταίες θέσεις σε επίπεδο της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε μόνο υπερήφανοι δεν μπορούμε να είμαστε ως Ελληνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη από το τέλος στην Ευρώπη στη σχετική λίστα, ενώ ο μέσος χρόνος πρωτόδικης εκδίκασης αστικών και εμπορικών διαφορών αυξήθηκε, από τις 190 μέρες το 2010, σε 460 το 2012!

 

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, παρουσιάζοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν φυσικά μια σειρά παράγοντες που οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο και με τους οποίους έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς τα συνδικαλιστικά όργανα τόσο των δικηγόρων όσο και των δικαστικών, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Οι συνέπειες αυτής της διόλου τιμητικής θέσης για τη χώρα μας σε επίπεδο Δικαιοσύνης είναι αλυσιδωτές και έχουν πρακτική αλλά και ψυχολογική υπόσταση: Από τη μία, επαγγελματίες σύρονται στα δικαστήρια για μήνες ή και χρόνια μέχρι να επιλύσουν τις διαφορές τους, μένοντας δέσμιοι των καθυστερούμενων τελεσίδικων αποφάσεων. Και από την άλλη, οι πολίτες έχουν χάσει σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη, όχι τόσο γιατί νιώθουν ότι αδικούνται, όσο γιατί -κυρίως- βλέπουν ότι η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση έχουν πνίξει κι αυτόν τον τομέα της ελληνικής κοινωνίας.

Το αίσθημα της δικαιοσύνης πάντως είναι θεμελιώδες για κάθε κοινωνία, και ιδίως η ελληνική που μαστίζεται τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την κρίση αξιών το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Αναμένουμε λοιπόν κάποια πρόοδο...