Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 15:18

Να μπουν σε πρώτο πλάνο θέματα καθημερινότητας

Γράφτηκε από τον

Να μπουν σε πρώτο πλάνο θέματα καθημερινότητας

 

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, 67 μόλις μέρες πριν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, και ακόμα καλά καλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι υποψηφιότητες σε αρκετούς δήμους. Οι μέρες περνούν και, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχουμε ακόμα ακούσει από κανέναν έστω κάποιο δείγμα από το προεκλογικό του πρόγραμμα ή έστω τους άξονες που αυτό θα κινηθεί.

Οπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα από τούτη εδώ τη στήλη, αυτό που -θα πρέπει να- ενδιαφέρει τους περισσότερους είναι η επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας. Καλώς ή κακώς και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη σχέση εξάρτησης που έχουν από την κεντρική εξουσία οι δήμοι, η -κατ' επίφαση- αυτοδιοίκηση, δεν είναι σε θέση να δώσει αποτελεσματικές λύσεις σε σημαντικότερα θέματα οικονομικής φύσεως. Μπορεί όμως να είναι αυτή που θα σχεδιάσει πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις το μέλλον των πόλεων και των χωριών που βρίσκονται στην επικράτειά της, θέτοντας συγκεκριμένους ρεαλιστικούς στόχους και για τους οποίους θα αξιοποιηθούν οι πόροι που θα έρχονται από την κεντρική εξουσία. Στόχοι τέτοιοι με γνώμονα τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη κοινωνικών δομών είναι ουσιαστικά αυτά στα οποία θα πρέπει να δώσουν βάση τόσο ως υποψήφιοι, όσο και ως εκλεγέντες.

 

Δυστυχώς όμως προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε είναι κόντρες σε πολιτικό επίπεδο με βασική τεχνική την επίθεση στο ήθος του αντιπάλου και σε καμία περίπτωση την ανάδειξη πραγματικών θέσεων και προτεραιοτήτων σε ενδεχόμενη εκλογή. Αν το παιχνίδι συνεχιστεί με αυτούς τους όρους, η αποχή θα είναι για μία ακόμα φορά η μεγάλη νικήτρια και οι νέοι άνθρωποι θα είναι αυτοί που όλο και περισσότερο θα γυρίζουν -και όχι άδικα- την πλάτη στα κοινά και στην τοπική αυτοδιοίκηση.