Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 15:34

Οι ανοιχτές διαδικασίες θα οδηγήσουν στην επιτυχία για την Πολιτιστική

Γράφτηκε από τον

Οι ανοιχτές διαδικασίες θα οδηγήσουν στην επιτυχία για την Πολιτιστική

Η πρώτη επίσημη ενημερωτική εκδήλωση από πλευράς του Δήμου Καλαμάτας και του Γραφείου Υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης γίνεται απόψε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Είχε προηγηθεί προ εβδομάδας αντίστοιχη επιτυχημένη εκδήλωση από την παράταξη “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες” (εδώ), γεγονός που δείχνει ότι πλέον το συγκεκριμένο θέμα έχει αρχίσει επί της ουσίας να απασχολεί την πόλη. 

Αυτές οι εκδηλώσεις και όσες πρόκειται να ακολουθήσουν αποτελούν ευκαιρία για όλους στην πόλη να σχηματίσουν άποψη, όχι μόνο για το τι πρόκειται να γίνει σε επίπεδο διεκδίκησης -και μακάρι και φιλοξενίας- του θεσμού, αλλά και να εκφράσουν τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν ή θα προκύψουν στην πορεία. Παρατηρήσεις που μόνο χρήσιμες μπορούν να φανούν τόσο στο Γραφείο Υποψηφιότητας όσο και στους υπόλοιπους συντελεστές του εγχειρήματος. Με δεδομένο μάλιστα ότι η εμπειρία του παρελθόντος γύρω από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες έχει δείξει ότι το μαζικό κλίμα υποστήριξης της προσπάθειας από μεμονωμένες και συλλογικές δυνάμεις κάθε πόλης μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική επιτυχία, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η ενημέρωση και ο διάλογος μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να φέρουν.

Από εκεί και μετά, ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το εγχείρημα της υποψηφιότητας να "περάσει" στην πόλη και να γίνει συνείδηση πρώτα στους ντόπιους, για να μπορέσουν με τη σειρά τους να το μεταδώσουν και εκτός των... τειχών. Σε αυτό ελπίζουμε να συμβάλει και η στελέχωση του Γραφείου Υποψηφιότητας, με τα ονόματα να ανακοινώνονται μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι έχει μείνει λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν το θεσμό το 2021 και ότι πολλά θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη εδώ και μήνες, εντούτοις η Καλαμάτα εξακολουθεί να έχει το πλεονέκτημα ότι έχει ξεκινήσει τις ουσιαστικές διαδικασίες νωρίτερα από τους υπόλοιπους συνδιεκδικητές. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί και πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί και στην πράξη. Μόνο μέσα από τις ανοιχτές διαδικασίες και τη συμμετοχή των δυνάμεων της πόλης λοιπόν θα μπορέσει η μάχη της διεκδίκησης να στεφθεί με επιτυχία για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 15:36