Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014 15:33

Αλληλέγγυο σχολείο ως απάντηση στην “εθελοντική διδασκαλία” με... μόρια

Γράφτηκε από τον

Αλληλέγγυο σχολείο ως απάντηση στην “εθελοντική διδασκαλία” με... μόρια

 

Ξεκινούν σε λίγες ημέρες, τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου, τα μαθήματα στο αλληλέγγυο σχολείο, που θα στεγαστεί στο 5ο Δημοτικό Καλαμάτας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Με τίτλο “Το Σχολείο μας” εκπαιδευτικοί της περιοχής θα επιχειρήσουν να ανοίξουν την αγκαλιά τους στα παιδιά της πόλης και μέσα από διάφορες δραστηριότητες, εκτός από την μελέτη των μαθημάτων τους, θα προσφέρουν δωρεάν ευκαιρίες για δημιουργική έκφραση, καλλιτεχνικές δεξιότητες, ξένες γλώσσες, αθλητισμό κ.ά. με σκοπό ουσιαστικά να δώσουν τη δυνατότητα στους μικρούς μαθητές να κοινωνικοποιηθούν, αλλά και να δουν την εκπαιδευτική διαδικασία δημιουργικά και πέρα από την στείρα απόκτηση γνώσης.  

Πέραν όμως από μία ιδιαιτέρως σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία των δασκάλων της Μεσσηνίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι έστω και εμμέσως αποτελεί την απάντηση των εκπαιδευτικών στα κυβερνητικά σχέδια περί “εθελοντικής διδασκαλίας” από άνεργους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των κενών έχοντας ως αμοιβή... μόρια. Μόρια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν τη διαβίωσή τους και που μάλιστα θα δίνονται ως... επιβράβευση για τη δωρεάν διδασκαλία προς χρήση με μελλοντικές (αόριστα...) διαδικασίες προσλήψεων.

 

Υπάρχουν και αυτοί φυσικά που λένε ότι από το να κάθεσαι ως άνεργος, καλύτερα να καλύπτεις κενά στην εκπαίδευση εκμεταλλευόμενος και το... αβαντάζ των έξτρα μορίων. Κινήσεις όμως σαν κι αυτή του αλληλέγγυου σχολείου, που θα λειτουργήσει προσεχώς και στην Καλαμάτα, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν δυνατότητες πραγματικής εθελοντικής προσφοράς των εκπαιδευτικών με μοναδική επιβράβευση την ηθική ικανοποίηση να βλέπουν τους μαθητές να προοδεύουν και να εξελίσσονται και εκτός τάξης και όχι με μόρια. Τεχνάσματα δηλαδή που θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν στα χαρτιά οι διάφοροι διοικητικοί και οικονομικοί δείκτες, χωρίς όμως επί της ουσίας να έχει γίνει κάποιο βήμα στην καταπολέμηση της χρόνιας ανεργίας των  εκπαιδευτικών. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που επιχειρούν, χωρίς ουσιαστική επιτυχία, να κάνουν τα περιβόητα εδώ και καιρό 5μηνα.