Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 22:14

Η "κοινωνική χρεοκοπία" εκτρέφει τη βία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Νέα κρούσματα οπαδικής βίας είχαμε τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα ελληνικά γήπεδα. Περιστατικά, που όμως μονάχα η γνωστή “ξύλινη” δημοσιογραφική γλώσσα μπορεί να πει ότι συγκλονίζουν τη χώρα, καθώς μόνο πρωτόγνωρα δεν είναι, όπως κάποιοι επιχείρησαν να μας πείσουν. Λεωφόρος και Αλκαζάρ την Κυριακή, καθώς και η Λαμία χθες δεν... δίδαξαν κάτι περισσότερο από αυτά που έχουμε δει κατά το παρελθόν τόσο σε αυτά τα γήπεδα, όσο και στο ΟΑΚΑ, το "Καραϊσκάκη", την Τούμπα, το "Χαριλάου", το Καυτανζόγλειο, το "Γεντί Κουλέ", τη Νέα Σμύρνη, στους "Ζωσιμάδες" και αλλού.

 

Από την Τρίτη φημολογείτο ότι διά του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναστολή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων μέχρι να δρομολογηθούν συγκεκριμένα μέτρα (ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάμερες, μετατροπή συνδέσμων σε λέσχες κ.ά.), κάτι που εν μέρει ανακοινώθηκε επισήμως χθες το απόγευμα. Αναβάλλεται δηλαδή η αγωνιστική δραστηριότητα μόνο στην πρώτη κατηγορία, τη Super League, καθώς για τις υπόλοιπες κατηγορίες προφανώς δεν κρίθηκε σκόπιμο, προς το παρόν, να ληφθεί κάποιο μέτρο.

Πώς όμως μπορείς να ελπίζεις ότι θα παταχθεί η βία, όταν οι ίδιοι οι μεγαλοπαράγοντες γίνονται πρωταγωνιστές επεισοδίων με... αιωρούμενα ποτήρια, μπουνιές και εμπρηστικές δηλώσεις;

Οταν λοιπόν τα αφεντικά των ΠΑΕ, που καλούνται από την κυβέρνηση να δρομολογήσουν αλλαγές και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την πάταξη της βίας “διδάσκουν” το γνωστό... ήθος, ποιος πραγματικά μπορεί να έχει απαίτηση από τον όποιο θερμόαιμο χούλιγκαν να μην αναλάβει και πάλι δράση στην... αρένα;

Επειδή όμως το ψάρι βρομάει από το κεφάλι, οι όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από την κορυφή. Σε κάθε άλλη περίπτωση και εφόσον αρκεστούμε μόνο στις -αναμφισβήτητα απαραίτητες- κινήσεις (κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.ά.), τότε τα αφεντικά θα ακούνε τις κυβερνητικές εξαγγελίες και θα γελάνε καπνίζοντας το πούρο τους και σχεδιάζοντας με ποιο τρόπο θα πουλήσουν ξανά οπαδιλίκι για να διατηρήσουν τη δημοτικότητά τους συνεχίζοντας το φαύλο κύκλο της βίας στα γήπεδα.

Υ.Γ.: Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να μιλάμε για χρεοκοπία αναφερόμενοι κυρίως σε οικονομικά ζητήματα, αλλά όλα αυτά τα φαινόμενα βίας και παρακμής όμως, που εκτρέφουν και πυροδοτούν οι κατά τα άλλα σοβαροί μεγαλοεπενδυτές, πατάνε επάνω στην εξίσου σοβαρή “κοινωνική χρεοκοπία”, που μαστίζει τη χώρα εδώ και χρόνια.