Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015 10:24

Λανθασμένες αντιλήψεις περί ρατσισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Θέμα προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποιοι, κρυβόμενοι πίσω από τη γνωστή ανωνυμία του Διαδικτύου, με τίτλο του eleftheriaonline.gr στο ρεπορτάζ για το τραγικό περιστατικό, που συγκλόνισε την Καλαμάτα όταν ένας 30χρονος Αλβανός πυροβόλησε 32χρονη γυμνάστρια και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε.

Αυτό, που όπως φάνηκε ενόχλησε κάποιους, ήταν η χρήση του προσδιορισμού Αλβανός για το νεαρό δράστη. Πυροδότησε, είπαν, ρατσιστικά σχόλια και κάποιος μάλιστα αναρωτήθηκε: “Αν ήταν Ελληνας θα το γράφατε;”, σπεύδοντας να απαντήσει μόνος του “όχι!”.

Από πότε δηλαδή ο όρος Αλβανός αποτελεί ρατσιστικό ή γενικότερα υβριστικό χαρακτηρισμό; Οσο για το δεύτερο σκέλος για το αν ήταν Ελληνας αν θα το γράφαμε, τα περαιτέρω σχόλια είναι περιττά, αλλά κατά τα φαινόμενα όχι και αυτονόητα.

Προφανώς και η αποτρόπαια πράξη του 30χρονου δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήταν από την Αλβανία, καθώς μπορούμε να θυμηθούμε δεκάδες άλλα ανάλογα περιστατικά τα οποία έγιναν από Ελληνες. Φανταστείτε μάλιστα σε ρεπορτάζ να είχαμε τίτλους (προς ικανοποίηση των παραπονούμενων) “Ελληνας σκότωσε Ελληνίδα κτλ”.

Και στο σημείο αυτό γεννάται το ερώτημα: Αν ο δράστης ήταν π.χ. Βρετανός και χρησιμοποιούσαμε αυτόν τον προσδιορισμό στον τίτλο του ρεπορτάζ, θα είχαμε τις ίδιες αντιδράσεις; Φυσικά και όχι, καθώς μόνο συγκεκριμένοι τόποι καταγωγής “ερεθίζουν” τόσο τους... υπερδημοκράτες, όσο και τους ρατσιστές.

Προφανώς κύριοι έχετε λανθασμένη -με βάση το δικό μας τρόπο σκέψης τουλάχιστον- αντίληψη περί ρατσισμού. 

Σκεφτείτε μόνο μήπως τα δικά σας σχόλια και σκέψεις εμπεριέχουν εντονότερο ρατσισμό από όσο μάταια επιχειρείτε να μας προσάψετε. Οσο για τα μαθήματα δημοσιογραφίας, καλύτερα να μας τα... προσφέρουν συνάδελφοι και όχι τρολ με ψευδώνυμο. 

Αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίσει ως κοινωνία θα ήταν αυτό καθαυτό το τραγικό περιστατικό, που στοίχισε τη ζωή δύο νέων ανθρώπων και όχι η καταγωγή τους, την οποία φυσικά δεν επρόκειτο ποτέ να προτάξουμε σε ρεπορτάζ της “Ε” για να στοχοποιήσουμε κάποιον ή να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015 10:30