Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015 10:45

Υποδεχόμενοι τους νέους φοιτητές

Γράφτηκε από την

Υποδεχόμενοι τους νέους φοιτητές

 

Γραφείο Υποστήριξης Φοιτητών δημιούργησε ο Δήμος Καλαμάτας.

Πρόκειται φυσικά για μία πρωτοβουλία στη σωστή κατεύθυνση, καθώς σίγουρα οι φοιτητές που πηγαίνουν σε μία άλλη πόλη για να σπουδάσουν χρειάζονται μία βοήθεια μέχρι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι η Καλαμάτα θεωρείται από τις πιο εύκολες πόλεις για να μπορέσει κάποιος μη ντόπιος να προσανατολιστεί και γενικότερα να προσαρμοστεί, σίγουρα οι οδηγίες, που λογικά θα παρέχονται από αυτή τη νέα υπηρεσία, μπορούν να αποβούν χρήσιμες. 

Ελπίζουμε πάντως αυτή η υπηρεσία να λειτουργήσει καλύτερα από το αντίστοιχο Γραφείο Υποδοχής Τουριστών, το οποίο έχει μεν προσφέρει πολλά, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για το ωράριο λειτουργίας.

Πέρα όμως από τις όποιες χρηστικές πληροφορίες και διευκολύνσεις πρόκειται να δίδονται στους νέους φοιτητές, αυτό που γενικά έχει σημασία είναι ο φοιτητής να μπει σε μία λογική ότι σε αυτή την πόλη πρόκειται να ζήσει τουλάχιστον για τα επόμενα 4 χρόνια. Το λέμε αυτό διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φοιτητών από γειτονικές περιοχές της Πελοποννήσου ή και την Αθήνα, οι οποίοι στο άκουσμα ότι πέρασαν Καλαμάτα ενδεχομένως να δυσανασχετούν σε πρώτη φάση και στη συνέχεια αποφασίζουν να παραμείνουν στις πόλεις τους και να έρχονται μόνο για τα βασικά (υποχρεωτικές παρουσίες, εξεταστικές κ.λπ.). Ολο αυτό πάντως έχει να κάνει πλέον και με την οικονομική κατάσταση, που επικρατεί και αναγκάζει πολλούς ακόμα και να μην προχωρήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η πόλη της Καλαμάτας (και κάθε πόλη) να καλοδέχεται τους φοιτητές και να μην τους αντιμετωπίζει ως μία ευκαιρία “για να βγάλουμε κανένα φράγκο παραπάνω”. Αυτό δηλαδή, που δεν θα θέλαμε να κάνουν στα δικά μας παιδιά σε άλλες περιοχές.