Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 23:08

Κομβικό ζήτημα ο έλεγχος της αστικής χλωρίδας

Γράφτηκε από τον

Κομβικό ζήτημα ο έλεγχος της αστικής χλωρίδας

Αιτία προφανώς η προχωρημένη ηλικία τους, λόγω της οποίας είχαν σαπίσει οι ρίζες (στη μία περίπτωση τουλάχιστον) και αφορμή ο δυνατός αέρας. Ευτυχώς από θαύμα δεν τραυματίστηκε κάποιος, καθώς τόσο στο δρόμο όσο και στο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου κυκλοφορούν δεκάδες άτομα παρά το χειμώνα.

Για μία ακόμα φορά όμως ένα τέτοιο ατυχές περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για διαρκή έλεγχο των μεγάλων (σε μέγεθος, αλλά και σε ηλικία) δένδρων στους δημόσιους χώρους των πόλεων.

Κατά το παρελθόν στην Καλαμάτα έχουμε ζήσει ανάλογα γεγονότα με πτώσεις δένδρων, που προκάλεσαν σοβαρότερο ή ελαφρύτερο τραυματισμό, με πιο πρόσφατα -προ ολίγων ετών- αυτό της πλατείας Ελευθερίας αλλά και του Πάρκου Σιδηροδρόμων κοντά στα γήπεδα.

Προφανώς υπάρχουν πολλοί και ενίοτε σοβαροί αστάθμητοι παράγοντες, που μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να προκαλέσουν την πτώση κλαριών ή ακόμη και ολόκληρων δένδρων. Οι υπηρεσίες όμως οφείλουν να έχουν σαφή εικόνα για την κατάστασή τους, ιδίως όταν αυτά βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης πολιτών. 

Συχνά συναντάμε συνεργεία, που σε διάφορα σημεία των πόλεων προβαίνουν σε άρση επικινδυνότητας, προσπάθεια, που πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα, για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες τραυματισμών. Ιδιαίτερη προσοχή φυσικά απαιτείται σε σχολεία, παιδικές χαρές, πάρκα και γενικότερα χώρους, όπου κινούνται περισσότερο παιδιά.

 

Το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας είναι άκρως σημαντικό για τους πολίτες και αυτό σίγουρα ενισχύεται, όταν οι υπηρεσίες δηλώνουν παρούσες σε τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως η περιποίηση και ο έλεγχος της αστικής χλωρίδας.