Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 22:13

Βιαστικές κρίσεις για τα τροχαία

Γράφτηκε από τον

Βιαστικές κρίσεις για τα τροχαία

 

Νέο “κύμα” τροχαίων σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στη Μεσσηνία με νεκρούς και τραυματίες, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στον ακήρυχτο πόλεμο της ασφάλτου. Από τη στιγμή μάλιστα που το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, οι τραγικές ειδήσεις διαδίδονται σε ελάχιστο χρόνο και δεν είναι λίγοι αυτοί, που μέσω σχολίων εκφράζουν όχι μόνο τη θλίψη τους για όλα αυτά, αλλά προβαίνουν και σε περαιτέρω σχολιασμό αυτών των γεγονότων.

 

Κι αν αρκούνταν μόνο στην εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για τους υπόλοιπους, θα ήταν καλά. Είναι όμως και αυτοί, που χωρίς καν να γνωρίζουν πού βρίσκεται ο τόπος του κάθε τροχαίου προχωρούν σε κρίσεις του τύπου “αυτά παθαίνεις αν δεν φοράς ζώνη/ κράνος” ή “καλά να πάθει, αφού ήταν μεθυσμένος”.

Πού το γνωρίζουν όμως και σε τι ωφελεί να μετατρέπονται αυτομάτως σε εμπειρογνώμονες ή εισαγγελείς; Τέτοια αβίαστα συμπεράσματα δεν οδηγούν πουθενά και ακόμα περισσότερο, όταν υπάρχουν νεκροί ή άτομα τραυματισμένα, που περνούν δύσκολες ώρες.

Για τις αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων και για τις συμπεριφορές οδηγών, που δημιουργούν καθημερινά συνθήκες κινδύνου στους δρόμους, έχουμε γράψει πάρα πολλά και θα το ξανακάνουμε. Ας αφήσουμε όμως καθέναν να κάνει τη δουλειά του και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τις συνθήκες των τροχαίων να αποτελεί αρμοδιότητα της Τροχαίας και των ασφαλιστικών εταιρειών.

 

Οι υπόλοιποι ας φροντίσουμε από όποιο πόστο μπορούμε να αναδεικνύουμε τους πάμπολλους κινδύνους που εγκυμονούν στους δρόμους, για οδηγούς και πεζούς. Και αντίστοιχα ως οδηγοί ας φροντίσουμε από την πλευρά μας να έχουμε την ενδεδειγμένη οδηγική συμπεριφορά, συμβάλλοντας έτσι στο μέτρο του δυνατού στον περιορισμό των δυσάρεστων περιστατικών.