Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016 15:09

Επιτέλους, φως για αποχέτευση στην Κορώνη

Γράφτηκε από τον

Επιτέλους, φως για αποχέτευση στην Κορώνη

Το έργο του δικτύου αποχέτευσης στην Κορώνη δημοπρατεί τον Ιούλιο ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, με προϋπολογισμό πάνω από 2 εκ. ευρώ. Εργο πολύ σημαντικό για κάθε τόπο ένα τέτοιο έργο, όμως, όσοι ζουν και επισκέπτονται την Κορώνη, καταλαβαίνουν πως είναι το κορυφαίο έργο για την περιοχή.

Τόπος ευλογημένος από τη φύση, προικισμένος με ξεχωριστή ομορφιά, με ελκυστική φυσιογνωμία, με εικόνες εξαιρετικές, από τις περιοχές - προορισμούς της Μεσσηνίας. Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες, ωστόσο, γνωρίζουν ότι όλα αυτά τα υπέροχα που συναντά κανείς στην Κορώνη, σαμποτάρονται, ακυρώνονται από τη βρώμα της παραλίας. Από τη δυσοσμία των βόθρων, από την έλλειψη δικτύου αποχέτευσης. Ελλειψη που έχει επισημανθεί εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που η Κορώνη ήταν κοινότητα και η Ελλάδα έκανε σημαντικά έργα με χρήματα από την ΕΟΚ, αξιοποιώντας τα ΜΟΠ και τα ΕΣΠΑ. Από τότε η Κορώνη "διεκδικούσε" και "οραματιζόταν" τα έργα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού. Ηρθαν τα ΚΠΣ, το πακέτο Ντελόρ και το ΕΣΠΑ, η Κορώνη έγινε δήμος, άλλαξε δημάρχους,  εντάχθηκε και στον καλλικρατικό Δήμο Πύλου - Νέστορος, αλλά τα έργα παρέμεναν στα λόγια, "διεκδικήσεις" και "οράματα". 

Γι’ αυτό είναι σημαντική, ξεχωριστή η διακήρυξη του δήμου για τη δημοπράτηση του έργου. Σαν ψέμα φαίνεται η θετική αυτή εξέλιξη για τους ντόπιους και τους επισκέπτες, που γνωρίζουν την αδιαφορία, τα παραμύθια και την κοροϊδία όλων αυτών των χρόνων. 

Για να έχει αξία το έργο που προβλέπεται να γίνει, θα πρέπει να προχωρήσει και η υπόθεση της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού. Υπάρχουν γκρίνιες και διαμαρτυρίες και πάλι, όπως σε κάθε τόπο, για τη θέση που έχει επιλεγεί, όμως, η αναγκαιότητα και η σημασία του έργου είναι πάνω απ’ όλους. Με δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό η Κορώνη και η ευρύτερη περιοχή θα γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές, θα αναδειχθεί περισσότερο η ομορφιά και η φυσιογνωμία του τόπου και ο επισκέπτης δε θα έχει λόγο να γκρινιάξει και να φύγει μια ώρα αρχύτερα, λόγω της βρώμας.

Η γκρίνια, η μεμψιμοιρία και η στείρα άρνηση δεν ταιριάζουν στην Κορώνη. Η προοπτική της ανάπτυξης δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 17:46