Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 20:47

Αλλάζουν τα πάντα στον εμπορικό χάρτη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αλλάζουν τα πάντα  στον εμπορικό χάρτη

 

Η οικονομική κρίση αλλάζει τα πάντα και σε όλους τους τομείς. Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας ήταν αυτός που πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα -δικαίως αλλά και αδίκως- και αυτός που θα αλλάξει άμεσα και εκ βάθρων.

Η ελληνική οικονομία αργά αλλά σταθερά βρίσκει νέο σημείο ισορροπίας -αυτό είχε φανεί από το 2014 αλλά υπήρξε αυτή η μεγάλη παρένθεση της αυταπάτης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014 και φτάνει μέχρι σήμερα. Τους επόμενους μήνες, αν δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικό σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Οι τομείς που θα σπρώξουν την οικονομία δεν θα έχουν καμία σχέση με το παρελθόν, ενώ και τα επιχειρηματικά σχήματα της νέας αναπτυξιακής εποχής στην Ελλάδα θα είναι καινούργια.

Σε τοπικό επίπεδο τα πρώτα σημάδια των αλλαγών είναι εμφανή. Ο τουρισμός έχει ήδη δημιουργήσει νέα δεδομένα στην επιχειρηματική δράση. Οι ενοικιάσεις ακινήτων για λίγες ημέρες αλλά και τα νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι στοιχεία που δείχνουν ότι ανοίγεται μια άλλη προοπτική. Εκεί όμως που είναι περισσότερο φανερή η αλλαγή είναι στις εμπορικές αλυσίδες. Ο πεζόδρομος της Αριστομένους θα είναι ο νέος εμπορικός δρόμος της Νότιας Πελοποννήσου με τη δραστηριοποίηση επώνυμων αλυσίδων. Δημιουργείται δηλαδή ένα εμπορικό κέντρο που θα προσελκύει το ενδιαφέρον των καταναλωτών της ευρύτερης περιοχής. Η αυξημένη κίνηση στην Καλαμάτα τα Σαββατοκύριακα είναι ένα γεγονός που δείχνει πολλά πράγματα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον.

Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες από τη μια μεριά και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης από την άλλη θα αναδιατάξουν και τον τοπικό επιχειρηματικό χάρτη. Σύμφωνα με τις αναλύσεις ειδικών, τον επόμενο χρόνο μέσα από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα έχει αλλάξει χέρια το 70% της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η πλειονότητα των παλαιών επιχειρηματιών και σε τοπικό επίπεδο αναμένεται έτσι να βρεθεί εκτός αγοράς και τη θέση τους θα καταλάβουν νέοι παίκτες, Ελληνες και ξένοι. Τα σενάρια αυτά μπορεί κάποιοι να τα θεωρούν τρομακτικά, αλλά είναι η σκληρή πραγματικότητα. Η οικονομία θα προχωρήσει και αυτό θα γίνει μόνο με αυτούς που μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις και να καλύψουν σύγχρονες ανάγκες. Οσοι τα καταφέρουν θα μείνουν, οι άλλοι θα αντικατασταθούν. 

Οι νόμοι της αγοράς είναι σκληροί και τα περιθώρια έχουν στενέψει. Η προσαρμογή είναι δυστυχώς επώδυνη γιατί χάθηκε χρόνος με την καλλιέργεια αυταπατών. Η οικονομία έπρεπε να αλλάξει την εποχή των εύκολων δανεικών, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε και τα πάντα αφέθηκαν για αργότερα. Η καθυστέρηση έφερε την κατάρρευση του 2009 και το μακρόσυρτο «σούρσιμο» από τότε έχει επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση. Τα περιθώρια στένεψαν για όλους και η ώρα της αλήθειας έφτασε. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλες αυταπάτες, η αλλαγή στο σύνολο της οικονομίας έχει δρομολογηθεί και το επόμενο διάστημα θα γίνεται ορατή απ' όλους.

Η αλλαγή που θα συντελεστεί στον εμπορικό χάρτη δεν θα αφορά μόνο την Καλαμάτα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Τα ωράρια λειτουργίας και ο ανταγωνισμός θα μπουν σε μια νέα φάση. Ο ορισμός της Καλαμάτας ως τουριστικής περιοχής με τα αντίστοιχα ωράρια λειτουργίας θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου και σε αυτές τις περιπτώσεις όσο νωρίτερα γίνουν κάποια πράγματα τόσο καλύτερα για όλους. Η καθυστέρηση το μόνο που θα επιφέρει είναι στρεβλώσεις που δεν θα είναι προς όφελος κανενός. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες πρέπει να δουν τις προοπτικές και με βάση αυτές να ανοίξουν έναν έντιμο διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους. Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με ορμή. Αν δεν το αντιληφθούμε ελπίζοντας σε ψευδαισθήσεις και δεν προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας σε αυτό, σε λίγο το νέο μεγάλο ρεύμα αλλαγών θα συμπαρασύρει τους πάντες και τα πάντα. 

 

panagopg@gmail.com 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NEWSLETTER