Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 21:24

Η σιωπή μερικές φορές είναι πραγματικός χρυσός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Συνέχεια στην υπόθεση της φυλάκισης μέλους του κινήματος «Δεν πληρώνω» (τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους) δίνει με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, για τη φυλάκιση φταίει το δικαστήριο που εφάρμοσε το νόμο! Οι δικαστές λοιπόν την επόμενη φορά που θα ασχοληθούν με υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος, καλό θα ήταν να λάβουν υπόψη και την άποψη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς και αν θα εφαρμόσουν το νόμο! Επειδή όμως αυτά μπορούν να συμβούν μόνο σε καθεστώτα τύπου Μαδούρο, τα οποία ευτυχώς ως χώρα τα έχουμε αποφύγει -λόγω κυρίως της συμμετοχής μας στην Ε.Ε.- ας δούμε κάποια βασικά σημεία της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σχολιάζει τις δικαστικές αποφάσεις, αν ήθελε να μην διώκονται τα συγκεκριμένα αδικήματα θα μπορούσε να νομοθετήσει σχετικώς. Κυβέρνηση είναι, μπορούσε να ψηφίσει ένα νόμο ο οποίος να προβλέπει πως όποιος είναι άνεργος και διώκεται για μη καταβολή των διοδίων αθωώνεται και κερδίζει και 5 διελεύσεις δώρο! Θα μπορούσε επίσης να καταργήσει τα διόδια ή να δώσει κάρτα ελεύθερης διέλευσης σε όποιον έχει π.χ. ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια! Η κυβέρνηση όμως δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρότι επαναδιαπραγματεύτηκε τις συμβάσεις και υπέγραψε καινούργιες, τις οποίες μάλιστα επιδεικνύει ως μεγάλες επιτυχίες.

Δεν άκουσε η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο των πρωθυπουργό, τι είπε στην Καλαμάτα όταν εγκαινίαζε τον περιφερειακό; Τι δεν κατάλαβε για τα διόδια και τις συμβάσεις παραχώρησης;

Ο νόμος για τις διελεύσεις δεν αλλάζει γιατί αυτό έχει να κάνει με το λογαριασμό που θα προκύψει - και τον οποίο κάποιος πρέπει να πληρώσει γιατί ο... τζάμπας μάς τελείωσε. Μοιραία λοιπόν, όποιος δεν έχει λεφτά για διόδια πάει από τον Κωλοσούρτη, και όποιος «κάνει επανάσταση» πληρώνει -όπως πάντα στην Ιστορία- το σχετικό αντίτιμο. Οι εταιρείες που έχουν τους δρόμους χρεώνουν στο κράτος, δηλαδή σε όλους τους φορολογούμενους, τα χαμένα διόδια, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρχουν πονηροί και κορόιδα.

Μήπως η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πληροφορηθεί ότι η κατασκευή έργων με συμβάσεις παραχώρησης είναι η νέα κυβερνητική πολιτική; Προωθεί μάλιστα τέτοια έργα ακόμα και για να κατασκευαστούν σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, σε Καλαμάτα και Μεσσήνη. Για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πληροφορήθηκαν άραγε τις κυβερνητικές προτροπές σε Τατούλη και δημάρχους, ή περιμένουν ακόμα προγράμματα τοπικής διαχείρισης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; Στις συμβάσεις παραχώρησης που προωθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί κάποιος να μην πληρώνει και να μην έχει επιπτώσεις; Αν είναι έτσι, θα βρεθεί έστω και ένας ο οποίος θα πληρώνει; Και τις επιπτώσεις ποιος θα τις καταλογίζει: η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ ή το δικαστήριο;

Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τεράστια στροφή, γιατί ο σκληρός της πυρήνας έχει αντιληφθεί ότι αν η χώρα έχει μια πιθανότητα να βγει από την κρίση θα πρέπει να ακολουθήσει όλα όσα έχουν κάνει οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και χρόνια. Οι ιδιωτικές επενδύσεις και η προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος είναι ο δρόμος που οφείλουν να ακολουθήσουν, και αυτό προσπαθούν. Τα κομματικά στελέχη αλλά και πολλοί υπουργοί ζουν ακόμα στις εποχές των κινημάτων, από τις οποίες έχει όμως μείνει μόνο η έλλειψη γραβάτας στις τελετές εγκαινίων.

Οι δικαστές είναι προφανώς οι τελευταίοι που ευθύνονται για τις καταδίκες στην υπόθεση του «Δεν πληρώνω». Ευθύνονται περισσότερο οι κομματικοί σχηματισμοί, οι οποίοι ενώ γνώριζαν ότι οι συμβάσεις είναι δεσμευτικές, πούλαγαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες υποσχόμενοι πράγματα τα οποία δεν γίνονταν. Το ενοχλητικό είναι ότι ενώ έχουν καταρρεύσει όλες οι αυταπάτες, ορισμένοι προσπαθούν να χρεώσουν σε άλλους τις δικές τους ευθύνες και παραλείψεις.

Οι συμβάσεις και οι συμφωνίες, ιδιωτικές ή διακρατικές, στις δυτικές δημοκρατίες για να αλλάξουν χρειάζονται χρήματα - και επειδή αυτά δεν κρέμονται από τα λεφτόδεντρα, τα μνημόνια συνεχίζονται, οι αυτοκινητόδρομοι εξακολουθούν να έχουν διόδια και οι μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη βγαίνουν στο σφυρί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτά ψηφίζει στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς τους νόμους εφαρμόζουν τα δικαστήρια.

Στη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην αρέσει η πραγματικότητα, αλλά γι' αυτό δεν ευθύνονται οι δικαστές και οι αποφάσεις τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι νιώθουν ενοχές και πρέπει κάτι να πούνε, αλλά με την παρέμβασή τους μάλλον έκαναν τα πράγματα χειρότερα απ' ό,τι αν σιωπούσαν.

 

panagopg@gmail.com