Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 21:49

Αλλαγή πολιτικής για δυτικό οδικό άξονα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Στην Ηλεία έχουν αντιληφθεί ότι το Πάτρα - Πύργος με το σύστημα που επιλέχθηκε για τη δημοπράτηση δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και αντιδρούν.

Η τελευταία παρέμβαση από το Επιμελητήριο της περιοχής αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση του τέλματος, στο οποίο βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο. Υποσχέσεις από την κυβέρνηση πολλές και επαναλαμβανόμενες αλλά αποδεικνύεται, εκ του μηδενικού αποτελέσματος, ότι η επιλογή ένα ενιαίο έργο να κοπεί σε 8 κομμάτια, να δημοπρατηθεί τμήμα-τμήμα αλλά να πρέπει να συμβασιοποιηθεί ως ενιαίο και έτσι να παρουσιαστεί για χρηματοδότηση στην Ε.Ε., ήταν τραγική. Ακόμα και αν έρθει η έγκριση, είναι αμφίβολο αν θα υπογραφούν συμβάσεις και αν θα μπει φέτος μπουλντόζα στο έργο.

Ολοι έχουμε καταλάβει πλέον γιατί ακυρώθηκε η αρχική δημοπρασία που θα αφορούσε το σύνολο του έργου από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και γιατί ένα ενιαίο έργο κόπηκε σε τμήματα. Μια δημοπρασία που θα είχε τελειώσει πριν από 3 χρόνια είναι ακόμα στο… περίμενε και αυτό από μόνο του συνιστά τεράστια πολιτική αποτυχία. Το ωραίο είναι ότι όλο αυτό εκτυλίσσεται μέσα από μια ρητορεία κατά της διαπλοκής. Της διαπλοκής των άλλων εννοείται!!! Είναι πλέον φανερό ότι τα μεγάλα λόγια και οι κούφιες ρητορείες δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο, με λόγια και με αυτού του είδους τις διευθετήσεις δεν κατασκευάζονται έργα.

Ο δρόμος Πάτρα - Πύργος έχει ιδιαίτερη σημασία και αναπτυξιακή αξία για την περιοχή και η δρομολόγηση της κατασκευής του αποτελεί προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρουν τα δύο επόμενα σημαντικά τμήματα, αυτό του Πύργος - Καλό Νερό και Καλό Νερό - Τσακώνα. Ειδικότερα, το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα που αφορά περισσότερο το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, υποτίθεται ότι είναι στη φάση της ολοκλήρωσης των μελετών που μάλλον δεν… τελειώνουν γιατί δεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ενταχθεί η δημοπράτησή του.

Το ζήτημα του δυτικού οδικού άξονα είναι πολύ κρίσιμο για την ανάπτυξη της περιοχής. Τα έργα δεν γίνονται όμως με θαύματα και μάλιστα στη… μισή τιμή. Οι τοπικοί παράγοντες, κυβερνητικοί και μη, οφείλουν να ενεργοποιηθούν και να στείλουν συγκεκριμένο και ηχηρό μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης. Μέσα από μια κοινή πρωτοβουλία θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένα ενιαίο αίτημα των θεσμικών φορέων της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος για το σύνολο του δυτικού οδικού άξονα. Είναι το μοναδικό τμήμα της χώρας που πρωτεύουσες νομών συνδέονται χωρίς αυτοκινητόδρομο και η συγκεκριμένη υστέρηση θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Η μοναχική δράση ακόμα και αν είναι ηχηρή δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με μια συντονισμένη και κοινή στάση. Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί θεωρούν μάταιο να σπαταλούν χρόνο και δυνάμεις «εις ώτα μη ακουόντων», τίποτα όμως δεν πάει χαμένο. Ακόμα και αν δεσμευτούν οι σημερινοί αντιπολιτευόμενοι για ένταξη του συνόλου του δρόμου σε χρηματοδοτικό πλαίσιο, θα είναι μεγάλο κέρδος που ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερης αξίας και σημασίας στο μέλλον. Η εμπειρία έχει δείξει ότι μεγάλα έργα υποδομής μπορούν να κατασκευαστούν μόνο μέσω ΣΔΙΤ, όλα τ’ άλλα είναι… να ‘χουμε να λέμε. Η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό κάνει… στροφή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ ακόμα και ο επικεφαλής τού πάλαι ποτέ κινήματος «Δεν πληρώνω» αξιοποιήθηκε σε κυβερνητική θέση! Οι συνθήκες είναι ώριμες να περάσει και η πολιτική στα δημόσια έργα από τον κόσμο της αυταπάτης σε αυτό του ορθολογισμού. Δεν ξέρουμε αν θα προλάβει η κυβέρνηση να κάνει τη στροφή μέσα από ανασχηματισμό ή αν θα την προλάβουν οι εκλογές, το βέβαιο είναι ότι αν δεν αλλάξει πολιτική, δυτικός αυτοκινητόδρομος δεν πρόκειται να γίνει.

 

panagopg@gmail.com