Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 21:00

Μην πέφτουν από τα σύννεφα γιατί θα… χτυπήσουν!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μην πέφτουν από τα σύννεφα γιατί θα… χτυπήσουν!

Κάνουν, λέει, βόλτες απορριμματοφόρα τη νύχτα και αδειάζουν σε περιοχές της Μεσσηνίας. Φοβερή αποκάλυψη! Και απορριμματοφόρα και φορτηγά με ψηλά παραπέτα και βυτιοφόρα και ό,τι θες κάνουν βόλτες και το πού πάνε είναι μια άλλη ιστορία.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά και ας σταματήσουν ορισμένοι να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή ότι δεν ξέρουν. Πού νομίζουν ότι πάνε απορρίμματα και λύματα από τις περιοχές που δεν έχουν χώρους και εγκαταστάσεις για την επεξεργασία τους; Νομίζουν ότι εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο ή τα παίρνει το… εύρηκα;

Χρόνια γίνεται αυτή η δουλειά και οι δήμοι πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για να διευθετούν τα σκουπίδια σε ημινόμιμους - ημιπαράνομους χώρους. Για το λόγο αυτό είχε και εξακολουθεί να έχει επείγοντα χαρακτήρα η προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Οι καταγγελίες, πέρα από την επίδειξη ευαισθησίας, το μόνο που επιφέρουν είναι πρόστιμα από την Ε.Ε. και οικονομικό κόστος για τους πολίτες. Δεν πρόκειται οι δήμοι να βρουν ξαφνικά χώρους για τα σκουπίδια ούτε εγγυάται κανένας ότι η μεταφορά θα γίνει όπως πρέπει και εκεί που πρέπει. Υπάρχει πολύ... σκοτάδι και πολλές… άκρες σε όλο αυτό το σύστημα μεταφοράς, όπως φάνηκε και με τη γνωστή υπόθεση που έσκασε στην Ηλεία.

Ολο αυτό που συμβαίνει είναι από κάθε πλευρά… σκοτεινό, γι’ αυτό και  έχουμε αναγκαστεί ορισμένοι να καταπίνουμε τις διαδικασίες που ακολούθησε η Περιφέρεια και να υποστηρίζουμε ότι έστω και έτσι φτάνουμε σε μια λύση. Δεν είναι η καλύτερη, σίγουρα θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά μέσα από διάλογο και συναίνεση, με διαδικασίες απολύτως διάφανες και καθαρές, χωρίς κανένας να μπορεί να λέει τα δικά του, αλλά αυτή την ηγεσία επέλεξε ο λαός της Πελοποννήσου και με αυτό τον τρόπο δρα και λειτουργεί. Να μην ξεχνούμε ότι οι αποφάσεις για τα σκουπίδια έχουν ληφθεί πολύ πριν από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και όλοι γνώριζαν.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, η λύση δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει, αλλά είναι ένα βήμα μπροστά από αυτό που επικρατεί σήμερα και εν τοιαύτη περίπτωση μπαίνει μια σειρά που μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε μια ορθολογική διαχείριση. Το να σταματήσουν οι νυχτερινές βόλτες των φορτηγών και η απόκρυψη των σκουπιδιών από εδώ και από εκεί  είναι πολύ πιο σημαντικό από το αν θα βγάλει κάποιος δύο ευρώ παραπάνω ή αν θα πουλήσει το χωραφάκι του, λες και είναι αστικό οικόπεδο. Το συγκεκριμένο οικονομικό κόστος είναι μετρήσιμο και του παρόντος, ενώ αυτό που συμβαίνει τώρα υπονομεύει το μέλλον.

Το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθούν όλοι να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους. Ειδικά όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν σχέση με την κυβέρνηση και τη διαχείριση των σκουπιδιών καλό είναι να μην πέφτουν τόσο πολύ από τα σύννεφα, γιατί μπορεί να… χτυπήσουν. Η μεταβίβαση ευθυνών έχει κρατήσει πολλά χρόνια και έχει καταστεί πλέον μια γελοιότητα. Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους και να τρέξουν τις διαδικασίες.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχει μόνο η λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης του διαγωνισμού της Περιφέρειας με μειοδότη την ΤΕΡΝΑ. Με αυτή τη λύση έχουν επισήμως και καθαρά συμφωνήσει τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλειοψηφία των δημάρχων της Πελοποννήσου. Η καθυστέρηση της υπογραφής συμβάσεων και τα διαδικαστικά με δευτερεύοντα ζητήματα που τίθενται είναι σε βάρος της περιοχής και του περιβάλλοντος. Οσο καθυστερούν οι διαδικασίες τόσο επιβαρύνεται η περιοχή και θα συνεχίζουν να… μπαζώνονται οι γράνες τη νύχτα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δεν την βλέπει κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους πολίτες της Πελοποννήσου.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER