Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 21:33

Η αβεβαιότητα αποτελεί ευκαιρία

Γράφτηκε από τον

Η αβεβαιότητα  αποτελεί ευκαιρία

Μέσα σ' ένα περιβάλλον θολό, πολιτικά και οικονομικά, πορευόμαστε προς βουλευτικές, δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές, χωρίς να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ποιες θα γίνουν πρώτες, ποιες μαζί και ποιες θα ακολουθήσουν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες εξακολουθούν να κρατούν στάση αναμονής, επειδή τα κόμματα δεν έχουν ξεδιπλώσει τη δική τους στρατηγική: Δεν έχουν κλείσει τα βουλευτικά ψηφοδέλτια και δεν έχει αποφασιστεί αν θα υπάρξουν συμμαχίες και ποιων με ποιους σε τοπικό επίπεδο. Οι πρώτες διερευνητικές δημοσκοπήσεις μπορεί να έσκασαν μύτη και στην περιοχή μας, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορούν στην παρούσα φάση να αποτυπώσουν ακόμα και ενδεικτικά τις τάσεις στην κοινή γνώμη. Οι αβεβαιότητες για τη συνολική πορεία της χώρας, με τα ενδεχόμενα όλα ανοιχτά σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, δεν επιτρέπουν πολύμηνους σχεδιασμούς.

Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του πορεύεται στη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ μακρινό, μιας και υπάρχει η προτεραιότητα των βουλευτικών. Τα κόμματα, κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα, και σε αυτόν τον τομέα δείχνουν την αδυναμία τους να σχεδιάσουν σε βάθος χρόνου. Διατείνονται ότι έχουν λύσεις για τα μεγάλα και τα σπουδαία, αλλά δεν ξέρουν καν τι στρατηγική θα ακολουθήσουν και ποιους θα στηρίξουν σε εκλογές που γίνονται σε μερικούς μήνες!

Η έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής στρατηγικής συνιστά το τεράστιο πρόβλημα που οδηγεί με μικρά βήματα τη χώρα στον ολοκληρωτικό όλεθρο. Το ποιοι θα κληθούν να μαζέψουν τα σκουπίδια ή θα διαχειριστούν χρήματα για αναπτυξιακά έργα αλλά και για τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές σε τοπικό επίπεδο, φαντάζει μικρό ζήτημα μπροστά στο τεράστιο στρατηγικό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγεί τη χώρα η λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης των προβλημάτων και του «βλέποντας και κάνοντας».

Οι συνταγές που διακινούνται και στο χώρο της αυτοδιοίκησης από διαφορετικές κομματικές πλευρές -και οι οποίες θέλουν το ταμείο στο κράτος και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες... καταφερτζήδες διεκδικητές- έχουν ήδη χρεοκοπήσει, πολιτικά και οικονομικά. Οι περισσότεροι δεν το έχουν καταλάβει και σπεύδουν να δηλώσουν παρόντες, διεκδικώντας χρίσματα και στηρίξεις. Τα κόμματα δυστυχώς αντιλαμβάνονται το νέο πολιτικό σκηνικό που έχει προκύψει ως μια αναπαραγωγή του προϋπάρχοντος με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Συμπεριφέρονται, έτσι, με όρους παρελθόντος, ελπίζοντας σε κομματικές μάχες χαρακωμάτων μέσα από χρίσματα, για το χρώμα του χάρτη το βράδυ των εκλογών. Πρόκειται για ένα πολιτικό προσωπικό που συνεχίζει να ζει στην εποχή των εντυπώσεων, που θέλει να αντισταθμίσει χασούρες και οφέλη ώστε να μπερδέψει τις τοπικές με τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Είναι η πολιτική μυωπία μιας καρικατούρας παλαιού δικομματισμού, η οποία οδηγεί τα πράγματα στο απόλυτο αδιέξοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε τοπικό επίπεδο γίνονται σχεδιασμοί και εκδηλώνονται πρωτοβουλίες που μόνο θλίψη προκαλούν. Οι παλιές σουπιές του αυτοδιοικητικού τοπικού κατεστημένου είναι έτοιμες να σηκώσουν νέες σημαίες ευκαιρίας, για να παραμείνουν στο παιχνίδι του παραγοντισμού της παρακμής. Από την άλλη οι «ορθόδοξοι» υπερασπιστές της κομματικής γραμμής δεν μεριάζουν, θέλουν να συνεχίσουν να κρατούν αναμμένο το κεράκι της κομματικής στράτευσης, παρότι μυρίζουν ναφθαλίνη και «δεν περνούν» στην τοπική κοινωνία. Οσο για τις ανεύθυνες κομματικές γλάστρες της ιλουστρασιόν πολιτικής ανυπαρξίας, περιμένουν απλώς το σφύριγμα του κομματικού αφέντη για ν' αρχίσουν να τρέχουν την προεκλογική κούρσα που τόσα καλά γνωρίζουν.

Η καθυστέρηση εκκίνησης και η επικρατούσα σύγχυση στα κόμματα αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για να βγουν νέες υγιείς δυνάμεις στο προσκήνιο κάθε τοπικής κοινωνίας. Είναι η στιγμή που μπορούν μέσα από την τοπική δράση να αναδειχτούν τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν το νέο πολιτικό προσωπικό που έχει ανάγκη η χώρα για να πορευτεί στο μέλλον. Είμαστε στη στιγμή που έχουν καταρρεύσει όλες οι αυταπάτες και οι μυθοπλασίες των τελευταίων χρόνων. Στη στιγμή που και ο τελευταίος πολίτης έχει συνειδητοποιήσει ότι εκτός από τις επώδυνες λύσεις... υπάρχουν και οι απολύτως καταστροφικές. Τα ψέματα και τα παραμύθια έχουν τελειώσει για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να αναδειχτεί το πολιτικό προσωπικό που με όρους απόλυτου ορθολογισμού θα ξεκινήσει την ανοικοδόμηση της χώρας από τα συντρίμμια του λαϊκισμού.

Ο χώρος της αυτοδιοίκησης αποτελεί το κατάλληλο πεδίο για να δοκιμαστούν ιδέες, προτάσεις και πρόσωπα. Να αναδειχτούν πολιτικές κοινωνικής προσφοράς αλλά και διαφορετικών μοντέλων τοπικής ανάπτυξης. Να δοθεί το θετικό παράδειγμα από ανθρώπους που βλέπουν την πολιτική ως προσφορά και όχι ως επάγγελμα. Να ξεχωρίσουν οι ικανοί από τους περιφερόμενους ανευθυνο-υπεύθυνους που έχουν καταλάβει χρόνια τώρα το χώρο της αυτοδιοίκησης.

Οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδανικές για να γίνουν πράξη όλα αυτά που σήμερα φαντάζουν ως γενικόλογο ευχολόγιο. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα - αλλά είναι στο χέρι των πολιτών να αναδείξουν δυνάμεις και πρόσωπα που στο μέτρο του δυνατού εγγυώνται ένα ορθολογικό μοντέλο πορείας προς το μέλλον.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 22:21