Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 16:40

Ανάσταση με δίκτυα και νέα τεχνολογία 

Γράφτηκε από τον

Ανάσταση με δίκτυα και νέα τεχνολογία 

 

Το φετινό Πάσχα δεν μοιάζει σίγουρα με κανένα από τα προηγούμενα. Ζούμε μια περίεργη κατάσταση που όμοιά της δεν έχει ζήσει η χώρα μετά τον πόλεμο.

Αυτές οι γιορτές θα μείνουν στην ιστορία, ελπίζουμε ως μια παρένθεση, σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει να κάνουμε αυτές τις μέρες. Η πιστή εφαρμογή των μέτρων περιορισμού στο σπίτι είναι φανερό πλέον σε όλους ότι είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας μας. Εχει γίνει ταυτόχρονα ξεκάθαρο ότι η έξοδος μία ώρα αρχύτερα από αυτή την περιπέτεια θα γίνει μόνο αν υπάρξει ατομική συμμόρφωση και αυτοπεριορισμός. Οσο περισσότερο περιοριστούν οι… εξυπνάδες τόσο νωρίτερα θα βγούμε από την καραντίνα. Με βάση την πορεία της πανδημίας και την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού, φαίνεται πως αν αυτές τις μέρες δεν υπάρξει κάποια τεράστια βλακεία, θα έχουμε από το τέλος του μήνα σταδιακή  κοινωνική και οικονομική επανεκκίνηση.

Στην οικονομία τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, και αυτό έχει γίνει αντιληπτό απ’ όλους. Βασικότατοι τομείς της χώρας όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες εστίασης και διασκέδασης θα αργήσουν να μπουν σε κανονικό ρυθμό - και πάντως όχι πριν δοθεί λύση με αποτελεσματική θεραπεία και εμβόλιο για το κορονοϊό. Βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στους συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους μπορεί να δοθεί μόνο από την επιστήμη και από κανέναν άλλο. Η βύθιση των συγκεκριμένων τομέων θα συμπαρασύρει όλη την οικονομία της χώρας σε μια βαθιά ύφεση, από την οποία θα βγούμε μόνο όταν υπάρξει επιστημονική απάντηση στο πρόβλημα υγείας που έχει προκύψει. Η αλληλεπίδραση οικονομικών κλάδων με την επιστημονική γνώση και η αλληλεξάρτηση των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι στο παγκόσμιο χωριό δεν υπάρχουν στεγανά και αυτόνομες νησίδες.

Την ώρα που όλοι αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ατομική ευημερία κρίνονται από την ύπαρξη ενός εμβολίου, αναδεικνύεται το μέγεθος της γελοιότητας του αντιεμβολιαστικού «κινήματος». Πόσο γελοίοι θα πρέπει να νιώθουν όλοι αυτοί που επί σειρά ετών διακινούσαν όλες αυτές τις σαχλαμάρες κατά των εμβολίων και της ιατρικής επιστήμης; Πόσο συνυπεύθυνοι είμαστε όλοι οι υπόλοιποι που ανεχόμασταν όλους αυτούς τους γραφικούς, γελώντας πίσω από την πλάτη τους αλλά χτυπώντας τους συγκαταβατικά τον ώμο όταν ξεστόμιζαν τις σαχλαμάρες; Ακόμα και τώρα συνεχίζουμε να μειδιούμε μπροστά στο νέο παραλήρημα με χρήση fake news προκειμένου να συνδεθεί ο κορονοϊός με το δίκτυο 5G… Ολοι μας καθημερινά πέφτουμε πάνω στις νέες θεωρίες συνωμοσίας και τα άλματα του παραλόγου, που μας δείχνουν ότι χρειάζονται πολλά πράγματα ακόμα να συμβούν για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε στα βασικά.

Η οικονομική ύφεση πάντως δεν αντιμετωπίζεται με μαγικό τρόπο και με μοίρασμα της φτώχειας. Χρειάζεται να κινηθούμε και σε νέα πεδία οικονομικής ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της τεχνολογίας και της επιστήμης. Αυτή την περίοδο από τους μικρούς μαθητές μέχρι τους συνταξιούχους ανακάλυψαν όλοι πόσο πιο εύκολα μπορούν να γίνουν τα πράγματα στην καθημερινότητά τους με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων και των δικτύων διασύνδεσης. Τα δίκτυα δεν αναπτύσσονται για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αλλά αποτελούν νέα εργαλεία για τη γνώση, την επιστήμη, τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία συνολικά. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία μπορεί να παίξει ρόλο στην 4η βιομηχανική επανάσταση, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Εχει εκπαιδευτικά ιδρύματα,  διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με υψηλό επίπεδο γνώσεων και μπορεί να επενδύσει στην έρευνα και την καινοτομία. Χρειάζεται να σταματήσουμε να κυνηγάμε τους ανεμόμυλους των 5G και να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορεί να αναπτύξει αυτή η χώρα, πέρα από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να παίξει ρόλο στο νέο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο που δημιουργείται.

Οι επιλογές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα καθορίσουν την πορεία των πραγμάτων για τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα οφείλει να τολμήσει και να μπει δυναμικά στο διεθνές σύστημα οικονομικής ανάπτυξης, απομονώνοντας τις φοβικές φωνές της μοναχικής πορείας και της «εθνικής ιδιαιτερότητας». Τα διλήμματα που σύντομα θα τεθούν θα είναι σημαντικά. Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστούν ισχυρές πολιτικές αποφάσεις, κόντρα σε αγκυλώσεις και συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις. Τα πράγματα σίγουρα δεν θα είναι εύκολα. Αξιοποιώντας τους λιγοστούς πόρους που θα έχουμε στη διάθεση μας, θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά. Για να αναστηθούμε από τα συντρίμμια της πανδημίας θα πρέπει να λειτουργήσουμε έξυπνα, δίνοντας ευκαιρία στο τολμηρό και το διαφορετικό.

Καλή Ανάσταση.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020 22:20