Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 18:12

Επείγει η λήψη οριστικής απόφασης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Ξεκινά και επίσημα τις επόμενες ημέρες η διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της βόρειας χάραξης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Η συγκεκριμένη μελέτη κυκλοφορεί σε μελετητικά γραφεία, διαδρόμους και υπουργεία τουλάχιστον 3 χρόνια. Ο περιφερειάρχης και οι δημοτικές αρχές Καλαμάτας και Μεσσήνης ζήτησαν παράταση της συγκεκριμένης διαδικασίας προκειμένου αυτή να διεξαχθεί χωρίς τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτό και η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πλέον πιεστική. Η γνωμοδότηση για τη ΜΠΕ δεν λύνει βέβαια το ουσιαστικό πρόβλημα σε σχέση με τη χωροθέτηση του συγκεκριμένου δρόμου -να σημειωθεί ότι ΜΠΕ εγκεκριμένη έχει εδώ και χρόνια η νότια χάραξη του δρόμου. Να υπογραμμιστεί επιπρόσθετα ότι το τι θα πουν οι δημοτικές αρχές έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν πρόκειται να επηρεάσει την απόφαση του υπουργείου, ενδεχομένως να υπάρξουν βελτιώσεις οριακού χαρακτήρα.
Το πρόβλημα δεν είναι οι γνωμοδοτήσεις αλλά η λήψη οριστικής απόφασης από την κυβέρνηση σε σχέση με το ποια από τις δύο εκδοχές του δρόμου θα υιοθετήσει και θα δρομολογήσει για υλοποίηση. Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στην «Ε» ήταν απολύτως ξεκάθαρος για το ποια θεωρεί σωστή επιλογή και για ποιους λόγους, ενώ ταυτόχρονα έδωσε και μία λύση σε σχέση με τη μείωση του κόστους. Το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού και όσο αυτός δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του αναλαμβάνοντας και το κόστος της όποιας επιλογής, θα συνεχίσουμε να γυρίζουμε γύρω-γύρω από τα ίδια και τα ίδια. Η βόρεια χάραξη είναι ακόμα στη φάση των γνωμοδοτήσεων, οι μελέτες είναι όλες σε πρώιμο στάδιο και για να προχωρήσει σύντομα θα πρέπει να τρέξουν όλα με γρήγορες διαδικασίες, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει φανεί. Σε κάθε περίπτωση τα έργα δεν προχωρούν με γνωμοδοτήσεις και πολυλογίες, αλλά με αποφάσεις για την εκτέλεσή τους. Και ενώ από γνωμοδοτήσεις και απόψεις υπάρχουν πολλές, τελική απόφαση δεν υπάρχει.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 17:20