Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 19:36

Επιβραβεύουν την παραοικονομία στον αγροτικό τομέα   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Επιβραβεύουν την παραοικονομία στον αγροτικό τομέα   

Η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και η περικοπή συντάξεων για όσους έχουν αγροτικό εισόδημα, αλλά δεν ήταν αγρότες ούτε συνταξιούχοι του ΟΓΑ, είναι μια παλιά νομοθετική ρύθμιση, η οποία ξεκινά τώρα να εφαρμόζεται.

Εχουμε και κατά το παρελθόν αναφερθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση - και είχαμε τότε επισημάνει ότι το μόνο πραγματικό αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της παραοικονομίας. Οποιος γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του αγροτικού χώρου αλλά και το μέγεθος του αγροτικού κλήρου μπορεί με ευκολία να προβλέψει τι θα συμβεί. Είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα βρεθεί με εισοδήματα κάτω από το όριο, για να αποφύγει    περικοπές στις συντάξεις αλλά και πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Το κράτος προσπαθεί με μια ρύθμιση να αυξήσει τα έσοδά του αλλά τελικά επιτυγχάνει την αύξηση της παραοικονομίας και τη μείωση των φόρων που θα εισέπραττε. Το χαρακτηρίζεις και επίτευγμα! Αντί δηλαδή να κάνει μια λογική φορολόγηση εισοδημάτων, ακόμα και με αντικειμενικά κριτήρια, όσων κατέχουν αγροτική γη, προχωρά σε μία ρύθμιση η οποία ευνοεί τους «πονηρούς» και την παραοικονομία, σε βάρος της πραγματικής παραγωγής και των ανθρώπων του μόχθου που προσπαθούν να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Αυτή είναι και η βασική στρέβλωση συνολικά του ελληνικού φορολογικού συστήματος: Κυνηγάει αυτούς που εργάζονται φανερά και επιβραβεύει αυτός που λειτουργούν στα θολά νερά της παραοικονομίας. Η ρύθμιση για τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές εισφορές αυτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κατέχουν αγροτική γη στερείται κάθε λογικής και αίσθησης δικαιοσύνης. Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να κοπούν οι συντάξεις σε αυτούς που έχουν και νοικιάζουν διαμερίσματα ή σε αυτούς που έχουν μερίσματα και συμμετοχές σε εταιρείες.

Η οικονομία και η χώρα δεν μπορούν να προχωρήσουν με ρυθμίσεις οι οποίες οδηγούν σε απόκρυψη εισοδημάτων ή σε αποχή από κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Η μείωση εισφορών και φόρων αυξάνει την παραγωγή, τα έσοδα και το διαθέσιμο για κατανάλωση εισόδημα. Εξορθολογίζει ταυτόχρονα τη λειτουργία στην κάθε αγορά, αφαιρώντας από το σύστημα την παρασιτική παραοικονομία. Οσο νωρίτερα γίνει αυτό αντιληπτό από την κυβέρνηση, τόσο γρηγορότερα θα απελευθερωθεί η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 17:57

NEWSLETTER