Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 12:13

Καμία δυνατότητα για καθυστερήσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καμία δυνατότητα για καθυστερήσεις



Ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στην προχθεσινή του επίσκεψη στην Τρίπολη ξεκαθάρισε επιτέλους το πλαίσιο για τους οδικούς άξονες της Μεσσηνίας.

Αποσαφήνισε το ζήτημα της χάραξης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος και έδωσε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την υλοποίηση του έργου. Το χρονοδιάγραμμα για ανάδοχο σε 18 μήνες από τώρα, εφόσον όλα πάνε καλά, μεταθέτει την κατασκευή του δρόμου για την επόμενη πενταετία. Σε κάθε περίπτωση όμως… μπαίνει το νερό στο αυλάκι. Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα, για τον οποίο δεν δόθηκε καν χρονοδιάγραμμα, αλλά μία υπόσχεση ότι ο συγκεκριμένος δρόμος θα προχωρήσει εφόσον ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία για το Πάτρα - Πύργος.
Η αλήθεια είναι ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα δεν θα μπορούσε να αναμένει κανένας κάτι καλύτερο. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έφαγε ένα χρόνο προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μία σειρά από εκκρεμότητες σε έργα που παρέλαβε. Οταν έχεις παραλάβει την αθλιότητα του Πάτρα - Πύργος, οι διαστάσεις της οποίας αποκαλύπτονται πλέον σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια, είναι όντως δύσκολο να μπορέσεις να ασχοληθείς και με μικρότερα έργα όπως το Καλαμάτα - Ριζόμυλος ή το Καλό Νερό - Τσακώνα. Δεν ξέρουμε αν υπήρχε τρόπος να ξεμπλοκάρουν συντομότερα οι διαδικασίες, αλλά καλώς ή κακώς αυτό το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό διαθέτει η χώρα, με αυτό είμαστε αναγκασμένοι να πορευτούμε και να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στο ζήτημα του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα αναζητείται η στάση του Δήμου Τριφυλίας, ο οποίος δεν έχει δείξει με δυναμικό τρόπο το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο έργο. Η απομόνωση της Τριφυλίας δεν μπορεί να είναι επιλογή. Στον σύγχρονο κόσμο η ανάπτυξη εξαρτάται κατά πολύ από τη διασύνδεση και την επικοινωνία. Είναι καιρός οι πολίτες και οι φορείς της Τριφυλίας να δείξουν ότι αποτελεί βασικό τους αίτημα η δρομολόγηση της γρήγορης και ασφαλούς σύνδεσής τους με τον αυτοκινητόδρομο. Με βάση τα μισόλογα του υπουργού, χρειάζεται πολλαπλή πίεση και επίδειξη ισχυρού ενδιαφέροντος για να δρομολογηθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου οδικού άξονα.
Οσον αφορά το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ξεκινά για τοπικούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες ένας νέος αγώνας δρόμου, σε σχέση και με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ώστε να υπάρξει ανάδοχος σε 18 μήνες. Το συνεχές ενδιαφέρον και η πίεση σε κεντρικούς πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, έτσι ώστε να τρέχουν οι διαδικασίες και να μην ξεχνιούνται οι φάκελοι σε γραφεία και Διευθύνσεις, θα πρέπει να αποτελεί καθημερινό μέλημα. Το σημαντικότερο, απαιτείται στενή παρακολούθηση για την τελική χάραξη του δρόμου και την επίλυση προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί κι έχουν ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τη λειτουργικότητα του έργου όσο και για τη μελλοντική του χρησιμότητα.
Στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου μεταξύ εταιρειών και υπουργείου θα τεθούν επί τάπητος τόσο η διέλευση του δρόμου από το Ασπρόχωμα όσο και οι κάθετοι δρόμοι στην περιοχή του Δήμου Μεσσήνης. Το πώς ακριβώς θα πατήσει ο δρόμος στο έδαφος είναι μία συζήτηση η οποία θα επηρεάσει το κόστος κατασκευής αλλά και την επιλογή του τελικού αναδόχου. Είναι περιττό να υπογραμμιστεί ότι χρειάζονται έγκαιρες παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί ό,τι μπορεί να βελτιωθεί και να κατασκευαστεί τελικά ένας δρόμος σύγχρονος και ασφαλής, ο οποίος θα έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη της περιοχής τουλάχιστον τα επόμενα 20 χρόνια.
Οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε σχεδιασμό αξιοποίησης της δυτικής παραλιακής ακτής, από την οποία αφαιρείται πλέον ο οδικός άξονας Καλαμάτα -Ριζόμυλος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει στα σκαριά μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία σε σχέση με τις τουριστικές περιοχές και την ανάπτυξή τους.    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προωθούνται τουριστικές επενδύσεις με νέους όρους δόμησης και διαφορετικές διαδικασίες. Το πώς λοιπόν θα αξιοποιηθεί η περιοχή, ποιες διαδικασίες πολεοδόμησης θα ακολουθηθούν, τι πρέπει να αλλάξει στο ΓΠΣ, πώς θα γίνει η διασύνδεσή τους και πολλά άλλα είναι μία μεγάλη συζήτηση η οποία θα πρέπει να οργανωθεί από τους δυο δήμους με προσεκτικό τρόπο, έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να δρομολογηθούν πολιτικές.
Οπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, η παραλία από το Νέδοντα μέχρι το Πεταλίδι είναι το μεγάλο και αναξιοποίητο αναπτυξιακό συγκριτικό πλεονέκτημα όλης της περιοχής. Τώρα που το πλαίσιο ξεκαθαρίζει σε σχέση με τη χάραξη του δρόμου αλλά και τη χρήση γης για τουριστικές επενδύσεις, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για καθυστερήσεις ή για βολικές σιωπές.

panagopg@gmail.com

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ξεκάθαρο τοπίο για αποφάσεις Ελπίζουν σε ρεσάλτο! »

NEWSLETTER