Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 14:30

Κοινή δράση για υπόγεια δίκτυα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κοινή δράση για υπόγεια δίκτυα

Η κακοκαιρία «Μήδεια» άφησε χιλιάδες κατοίκους της Αττικής χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της πτώσης δέντρων στα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ.

Αναδείχθηκε έτσι ένα τεράστιο πρόβλημα, αυτό της διαχείρισης των δικτύων ρεύματος σε σχέση με τη συντήρηση και την ασφάλειά τους. Τα εναέρια δίκτυα ρεύματος κινδυνεύουν από πτώσεις δέντρων, αφήνουν έτσι στο σκοτάδι περιοχές, αλλά προκαλούν και πυρκαγιές, γι’ αυτό και χρειάζεται η συστηματική συντήρησή τους.

Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες το γαϊτανάκι των ευθυνών για το ποιος έχει την ευθύνη να κόψει το κλαδί που περνάει δίπλα ή κάτω από το καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος. Δημοτικές, περιφερειακές, κρατικές και υπηρεσίες ρεύματος, όλες μαζί σε ένα κουβάρι ευθυνών, που είναι αδύνατο να ξετυλιχτεί. Απαιτείται να ξεκαθαρίσει άμεσα η αρμοδιότητα και να εξουσιοδοτηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει τα μέτρα που θεωρεί ότι εξασφαλίζουν το δίκτυο, χωρίς καμία άλλη άδεια και προϋπόθεση. Όποια κρατική υπηρεσία ή ιδιώτης θεωρεί ότι υπάρχει υπέρβαση ή υπερβολή να προσφεύγει αρμοδίως. Πέρα όμως από το ξεκαθάρισμα της αρμοδιότητας της κοπής του κλαδιού χρειάζεται και η υπογειοποίηση των δικτύων για λόγους ασφαλείας, αλλά και αισθητικούς. Οι πόλεις χρειάζονται πράσινο και αυτό θα το έχουν όταν τα δίκτυα θα είναι υπόγεια.
Η υπογειοποίηση είναι μία διαδικασία που έχει υψηλό οικονομικό κόστος, το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί μόνο μέσα από το συντονισμό των υπηρεσιών. Στην Κοζάνη, για παράδειγμα, που έχουν επιτύχει μεγάλο ποσοστό υπογειοποίησης δικτύων, εφαρμόζεται από το 1992 ένα σύστημα συμμετοχής 50% μεταξύ δήμου και ΔΕΔΔΗΕ. Όταν ο δήμος φτιάχνει ένα δρόμο ή μια ανάπλαση προϋπολογίζει και την υπογειοποίηση του δικτύου ρεύματος ετοιμάζοντας στον ΔΕΔΔΗΕ την υποδομή, μοιράζοντας έτσι το κόστος. Θα πρέπει λοιπόν κάθε έργο στο μέλλον, ακόμα και μια απλή ασφαλτόστρωση εντός του αστικού ιστού σε κάθε πόλη της χώρας, να συνοδεύεται με υπογειοποίηση των δικτύων ρεύματος. Τα δίκτυα μόνο μέσα από συνεργασία μεταξύ δήμων, Περιφέρειας και ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσουν μέσα σε μία δεκαετία να αντικατασταθούν. Αυτό απαιτεί συντονισμό και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών, οι οποίες δεν μπορούν να συντονιστούν για να κόψουν δύο κλαδιά, αλλά πρέπει να δράσουν κοινά για να κατασκευάσουν υπόγεια δίκτυα. Όσο και αν φαντάζει δύσκολο, είναι αυτό που απαιτείται.
panagopg@gmail.com

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 11:35

NEWSLETTER