Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 22:36

Τα δύσκολα τελευταία μέτρα της πανδημίας 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα κρούσματα κορονοϊού στη Μεσσηνία τις τελευταίες μέρες δείχνουν να σταθεροποιούνται σε μονοψήφιο αριθμό, αλλά αρκετά υψηλά συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, κάτι που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Όσοι θεωρούν ότι επειδή άνοιξε ο καιρός ξεμπερδέψαμε, μάλλον κάνουν λάθος. Όσο υπάρχουν ενεργά κρούσματα δεν υπάρχει δυνατότητα για εφησυχασμό. Τις τελευταίες ημέρες μια βόλτα στους δρόμους της Καλαμάτας πείθει τον καθένα ότι φλερτάρουμε επικίνδυνα με το να χαθεί ο έλεγχος στα τελευταία μέτρα εξόδου από αυτή την περιπέτεια. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχει πολύς κόσμος πρωί, μεσημέρι και βράδυ έξω, το πρόβλημα είναι ότι δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Το μοναδικό όπλο ατομικής προστασίας σε αυτή τη φάση είναι η απόσταση και όταν αυτή δεν τηρείται ο κίνδυνος μεγαλώνει.

Το να μην μπορείς κάθε βράδυ να διασχίσεις το δρόμο γύρω από τους Αγίους Αποστόλους δεν είναι λογικό και δεν δικαιολογείται με κανένα επιχείρημα περί… κούρασης. Δείχνει αδιαφορία και ανωριμότητα, την οποία φοβούμαστε ότι στο τέλος θα την πληρώσουμε όλοι μας πολύ ακριβά. Η Μεσσηνία τα έχει πάει γενικώς καλά και θα είναι τραγικό αν χαθεί ο έλεγχος τώρα. Ας ελπίσουμε ότι το άνοιγμα των μαγαζιών από Δευτέρα θα περιορίσει το «στρίμωγμα» όρθιων σε πλατείες και έξω από συγκεκριμένα μαγαζιά, αλλά πολύ φοβούμαστε ότι αν δεν κατανοήσουν όλοι ότι δεν είμαστε ακόμα ασφαλείς δύσκολα θα αποφύγουμε τα χειρότερα.

Το εμβόλιο αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Το καλό είναι ότι μέσα στο Μάιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, παραμένει όμως ένα μεγάλο ποσοστό σχεδόν 40% που αρνείται ακόμα να κάνει το αυτονόητο. Ο ανορθολογισμός και η αυταπάτη έχει ποτίσει βαθιά την αντίληψη των ανθρώπων και δείχνει ότι μόνο εύκολη δεν θα είναι η επιστροφή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ομαλότητα. Η άρνηση στον εμβολιασμό δεν είναι ατομικό δικαίωμα, αλλά αντικοινωνική συμπεριφορά και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να επιβάλει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τον εμβολιασμό όλου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Αρκετά πληρώσαμε τις αυταπάτες και τις ανοησίες, να τελειώνει κάποια στιγμή το καλαμπούρι του κάθε ψεκασμένου.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 23:04