Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 23:07

Να μην μιλάμε ξανά για χαμένη ευκαιρία 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter την Τρίτη γράφει: «Καλά νέα για την Ελλάδα! Το Συμβούλιο ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση μπορεί να ξεκινήσει. Με 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το #NextGenerationEU θα βοηθήσει τη Σημαία της Ελλάδας να γίνει πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον». Τα καλά νέα είναι η έγκριση του προγράμματος, αλλά αυτό προφανώς και δεν αρκεί μιας και το κρίσιμο είναι η υλοποίησή του.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έγκριση του προγράμματος. Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική, γιατί το πρόγραμμα δεν αφορά περισσότερους αποδέκτες. Όλα αυτά συνιστούν όμως τη συνηθισμένη ρητορική των κομμάτων και δεν αφορούν την ουσία, δηλαδή ποιες επενδύσεις θα ενισχυθούν και με ποια κριτήρια, προκειμένου να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία. Το θετικό είναι ότι η χώρα έχει στα χέρια της ένα χρηματοδοτικό εργαλείο και το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει τα χρήματα αυτά να τα αξιοποιήσει παραγωγικά. Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα χρήματα που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιηθούν παραγωγικά, γιατί υπάρχει το παρελθόν που μας διδάσκει ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι με ευκολία σπαταλώνται χωρίς αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει στρατηγικό στόχο χρηματοδότησης μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν ατμομηχανές στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η αντιπολίτευση αντί να πιέσει στην κατεύθυνση των εμβληματικών επενδύσεων κινείται στη λογική …δώσε και μένα μπάρμπα! Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει το μοίρασμα …αντίδωρου σε μικροδράσεις, οι οποίες θα απορροφήσουν τους πόρους χωρίς να αφήσουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην οικονομία. Θα επαναληφθεί δηλαδή η αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Μεσσηνία, υπάρχει θολό τοπίο. Η άνθιση της οικοδομικής δραστηριότητας και οι επενδύσεις στον τουρισμό που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, χρειάζεται να συνδεθούν και με εμβληματικές επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Το Ταμείο Ανάκαμψης για να αποδώσει καρπούς στη Μεσσηνία θα πρέπει να χρηματοδοτήσει παραγωγικές επενδύσεις, αν περιοριστεί σε …εργάκια και αναπλάσεις και κάνα δυο …επενδυσούλες αυτών που έχουν άκρες, την επόμενη πενταετία θα μιλάμε για μια ακόμα χαμένη ευκαιρία.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 23:08