Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 22:56

Μια μέση λύση για τη σταφίδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Πολιτική και επιχειρηματική αντιπαράθεση έχει προκύψει με το ζήτημα της ενίσχυσης της σταφίδας. Από τη μία πλευρά οι οργανώσεις παραγωγών ζητούν να επιδοτηθεί η απόσυρση των περσινών αποθεμάτων σταφίδας έτσι ώστε εμμέσως να στηριχθεί η τιμή του προϊόντος. Από την άλλη επιχειρήσεις εμπορίας ζητούν να μην υπάρξει επιδότηση της απόσυρσης, αλλά ενίσχυση απευθείας των παραγωγών εάν και εφόσον υπάρξει πρόβλημα με τη φετινή τιμή. Ο αρμόδιος υπουργός δείχνει να τάσσεται υπέρ της δεύτερης άποψης γιατί ασπάζεται τη γνώμη των επιχειρηματιών του κλάδου, οι οποίοι δεν διαθέτουν αποθέματα και υποστηρίζουν ότι αυτοί που διαθέτουν αποθέματα εφαρμόζουν κακό μάνατζμεντ στο προϊόν.
Βασικό ερώτημα στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι γιατί υπάρχουν αποθέματα; Η πανδημία επηρέασε μόνο συγκεκριμένες επιχειρήσεις και όχι όλες και για ποιο λόγο; Υπάρχει βεβαίως και ένα γενικότερο ερώτημα: Μείωσε ο κορονοϊός την κατανάλωση σταφίδας ή βρήκαμε… παπά να θάψουμε καμπόσους; Για να είμαστε ειλικρινείς, φαίνεται ότι υπάρχει συνολικότερα πρόβλημα στην εμπορία του προϊόντος και στην τιμολόγησή του. Επιχειρήσεις που «φορτώθηκαν» προϊόν πέρυσι αγοράζοντας σε υψηλές τιμές μάλλον κάτι δεν υπολόγισαν σωστά και αντιμετωπίζουν τώρα πρόβλημα. Υπάρχει δηλαδή επιχειρηματικός πόλεμος, όπου ο ένας πάει να πνίξει τον άλλον. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Προκαλεί όμως εντύπωση η στάση του υπουργείου που ενώ γενικώς μοιράζει λεφτά με πρόσχημα την πανδημία, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αναζητεί τη μέση οδό αλλά συντάσσεται με αυτούς που θέλουν το «πνίξιμο» συγκεκριμένων επιχειρήσεων και φορέων της αγοράς σταφίδας αδιαφορώντας για την ανισορροπία που αυτό θα προκαλέσει στο προϊόν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τη συγκεκριμένη σύγκρουση θα την πληρώσουν τελικώς οι σταφιδοπαραγωγοί και όχι μόνο για μια χρονιά αλλά μακροπρόθεσμα. Θα βρεθούν το επόμενο διάστημα με το προϊόν χωρίς στήριξη και με εντελώς ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι αν δοθούν φέτος ενισχύσεις δεν αρκούν, γιατί δεν πρόκειται να επαναληφθούν και την επόμενη χρονιά. Οι νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν στην αγορά θα επηρεάσουν για τα πολλά επόμενα χρόνια τις τιμές του προϊόντος. Με βάση τη διαμόρφωση της κατάστασης, είναι προφανές ότι θα πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση, έτσι ώστε και να στηριχθεί μερικώς η απόσυρση αποθεμάτων αλλά και να ενισχυθούν οι σταφιδοπαραγωγοί αν υπάρξει πρόβλημα στην τιμή. Ακραίες λύσεις δεν πρόκειται να έχουν θετικά αποτελέσματα.

panagopg@gmail.com