Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021 22:02

Το κλειδί των εξελίξεων στους εμβολιασμούς

Γράφτηκε από τον

Το κλειδί των εξελίξεων στους εμβολιασμούς

 

 

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο ανοίγει πάντα ένας νέος οικονομικός και πολιτικός κύκλος.

Ξεκινά ουσιαστικά μια νέα περίοδος σε όλα τα επίπεδα. Μετά την ανεμελιά των διακοπών, έρχεται ο λογαριασμός των υποχρεώσεων ενόψει του χειμώνα και ξεκινά η μάχη για την επίτευξη στόχων, προσωπικών και συλλογικών. Η πανδημία του κορονοϊού καθορίζει το πλαίσιο που θα κινηθούν τα πράγματα και τη νέα περίοδο η οποία τώρα ξεκινά, και οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα είναι συνάρτηση του υγειονομικού παράγοντα.

Πέρα όμως από τον κορονοϊό, το τελευταίο διάστημα συνέβησαν δύο μεγάλα γεγονότα που θα καθορίσουν την πορεία μας το επόμενο διάστημα: από τη μια πλευρά οι καταστροφικές πυρκαγιές, που έδειξαν για μία ακόμη φορά τις σοβαρές παθογένειες στη λειτουργία του κράτους αλλά και του πολιτικού συστήματος, και από την άλλη η ανθεκτικότητα του τουριστικού προϊόντος, το οποίο οδηγεί την οικονομία σε μια ανέλπιστη μεγέθυνση. Οι πυρκαγιές έδειξαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού ο οποίος λειτουργεί μόνο υπό συνθήκες… καλοκαιρίας. Ο τουρισμός και συνολικά η ελληνική οικονομία, από την άλλη, δείχνουν ότι μπορούν σύντομα να ανακάμψουν δυναμικά.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι, αν θέλει να συνεχίσει να υπερέχει πολιτικά, πρέπει να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Να δημιουργήσει έναν κρατικό μηχανισμό ο οποίος να μπορεί να σβήνει έγκαιρα τις φωτιές και όχι να αδυνατεί να ελέγξει ακόμα και τις αναζωπυρώσεις! Να μπορεί να σώζει κόσμο από τις πλημμύρες και να προστατεύει αποτελεσματικά ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται επαγγελματικές δομές και όχι πολιτικάντηδες που θα ζητούν αεροπλάνο για το χωριό τους! Η δε ενίσχυση της οικονομίας, για την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης που θα δημιουργούν εισόδημα για όλους, περνά μέσα από την εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος. Είναι το απαιτούμενο μεγάλο βήμα για να μπορέσει να απογειωθεί η ελληνική οικονομία.

Για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κορονοϊού μέσα από την επέκταση των εμβολιασμών. Το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στους εμβολιασμούς, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα η οικονομία και η κοινωνία. Τα πάντα κρίνονται στο πεδίο της οικονομίας – και η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί όταν το κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πανδημίες και καιρικά φαινόμενα. Ένα κράτος που δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες του να εμβολιαστούν ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμία πρόκληση και κανένα κίνδυνο.

panagopg@gmail.com