Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 22:35

Η κωλοτούμπα δεν έδωσε λύση

Γράφτηκε από τον

Η κωλοτούμπα δεν έδωσε λύση

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κωλοτούμπα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού ήταν αναμφίβολα εντυπωσιακή. Τη μία μέρα με θράσος και ύφος χιλίων καρδιναλίων «μάλωνε» τους βουλευτές της ΝΔ που του ζητούσαν να προχωρήσει η απόσυρση της σταφίδας για να ενισχυθεί η αγορά του προϊόντος, και την άλλη μέρα έστελνε αίτημα στην ΕΕ για να προχωρήσει η απόσυρση! Είναι προφανές ότι το «μάλωμα» στους βουλευτές προκάλεσε αντιδράσεις και ο υπουργός είχε δύο δρόμους: να πάρει πίσω την άποψή του ή να υποβάλει την παραίτησή του. Και επειδή απόψεις έχουν πολλοί αλλά καρέκλες ελάχιστοι, προτίμησε την υπουργική καρέκλα προχωρώντας σε μία μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, όπως και πολλοί άλλοι έχουν πράξει στο παρελθόν.
Ο υπουργός θυσίασε την αξιοπιστία του και ταυτόχρονα έδειξε ότι οι προσωπικές πολιτικές και τα βιλαέτια δεν οδηγούν μακριά στην πολιτική. Μένει στον επόμενο ανασχηματισμό να επιβεβαιωθεί ότι στην πολιτική δεν πάνε μακριά όσοι δεν ακούν και δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα. Δεν βλέπουν δηλαδή τη μεγάλη εικόνα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι σταφιδοπαραγωγοί και η στήριξη του εισοδήματός τους. Γιατί καλές οι θεωρίες και η στήριξη των φίλων, αλλά υπάρχουν και οι πολίτες, δηλαδή οι ψηφοφόροι.
Τους σταφιδοπαραγωγούς της Μεσσηνίας προφανώς και δεν τους ενδιαφέρει το πολιτικό μέλλον του κυρίου Λιβανού. Έχουν περάσει πολλοί πριν από το υπουργείο Γεωργίας, ελάχιστοι όμως άφησαν θετικό αποτύπωμα και έγραψαν Ιστορία. Τους περισσότερους δεν τους θυμάται κανένας, ενώ ορισμένοι έχουν καταγραφεί και ως απολύτως αποτυχημένοι.
Το ουσιαστικό ζήτημα είναι το τι θα γίνει με το μέλλον της σταφίδας. Όπως κι άλλη φορά έχουμε επισημάνει, το πρόβλημα δεν είναι η φετινή παραγωγή, αλλά αφορά το μέλλον του προϊόντος. Αν «σκάσει» η Παναιγιάλειος, η εταιρεία δηλαδή που διακινεί το 50% τουλάχιστον της παραγόμενης σταφίδας, θα υπάρξει τεράστιο ζήτημα στην εμπορία του προϊόντος. Η ανισορροπία θα προκαλέσει μείωση στην τιμή της σταφίδας, κάτι που δεν μπορούν να αντέξουν οι παραγωγοί. Σε μια περίοδο που υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των τιμών λιπασμάτων και εφοδίων, η δημιουργία προβλήματος στο χώρο της διακίνησης του προϊόντος είναι καταστροφική. Αυτό το τόσο απλό δεν καταλάβαινε ο υπουργός, που άκουγε απόψεις οι οποίες βρίσκονταν μακριά από τα συμφέροντα των παραγωγών και εξυπηρετούσαν ανταγωνισμούς στην εμπορία.
Η αποστολή αιτήματος για την απόσυρση προσφέρει θέαμα λόγω κωλοτούμπας, αλλά δεν προσφέρει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Η επίσπευση της διαδικασίας απόσυρσης αλλά και η ταυτόχρονη ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών είναι αυτό που απαιτείται και πρέπει να γίνει άμεσα. Η κωλοτούμπα έγινε, αλλά λύση ακόμα δεν δόθηκε.

panagopg@gmail.com