Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 21:25

Ο αντισυστημικός παραλογισμός οδηγεί πάντα σε τραγωδίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ο αντισυστημικός παραλογισμός οδηγεί πάντα σε τραγωδίες

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Πριν από μερικές μέρες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού από αυτά που ονομάζουμε καθημερινής τρέλας. Ένας «βαρύς και ασήκωτος» όρμησε στην είσοδο του νοσοκομείου προπηλακίζοντας νοσοκόμα και υπεύθυνο ασφαλείας που του ζήτησαν να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ράπιντ τεστ. Ακολούθησε κυνηγητό στους διαδρόμους με φωνές και φασαρία μέχρι να μαζέψουν τον νταή αρνητή. Ο συγκεκριμένος δεν ήταν Ρομά αλλά από αυτούς που καταγράφονται ως αντισυστημικοί αρνητές της πραγματικότητας. Ένα αντίστοιχο περιστατικό έγινε με Ρομά προχθές στον Μελιγαλά, οι οποίοι έσπασαν την πόρτα του Κέντρου Υγείας, προπηλάκισαν νοσοκόμα και τραυμάτισαν γιατρό. Άλλο ένα επεισόδιο βίας και τσαμπουκά από ανθρώπους που υπογραμμίζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τη διαφορετικότητά τους.

Η έρευνα της “ΔιαΝΕΟσις” για τους αρνητές των εμβολίων επισημαίνει ότι ο πυρήνας τους δεν είναι ομοιογενής, ενώ το μόνο κοινό χαρακτηριστικό που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι μία αντισυστημική στάση. Έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς και τους κρατικούς φορείς, καθώς και απέναντι στους γιατρούς και στην επιστήμη και στο σύστημα γενικότερα. Πάντως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι ένα φαινόμενο που συναντάται ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες, καθώς έρευνες δείχνουν πως μέσα από το θέμα των εμβολίων οι αρνητές εκφράζουν αυτή την αντισυστημική στάση.

Το πρόβλημα δεν είναι δηλαδή ελληνικό. Από τους οπαδούς του Τραμπ στην Αμερική έως τους ακροδεξιούς της Γαλλίας και της Ρουμανίας υπάρχει μια κοινή πλατφόρμα απόψεων. Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που μας παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης και οι επιτυχημένοι επιστήμονες, αλλά μία άλλη συνωμοσιολογική αλλά εύπεπτη κυρίως σε αμόρφωτο κόσμο, ο οποίος με δυσκολία μπορεί να συνδυάσει δύο γεγονότα και να καταλήξει σε ένα λογικό συμπέρασμα. Ο παραλογισμός έχει μετατραπεί έτσι σε άποψη και μάλιστα δελεαστική. Ο σκοταδισμός θεωρείται εναλλακτική αντίληψη και η χαζομάρα μέγιστη εξυπνάδα. Δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι όσο κλείνουμε τα μάτια στη γραφικότητα και στις ψεκασμένες αντιλήψεις  θα βρεθούμε μία μέρα φυλακισμένοι στον κόσμο του παραλογισμού. Η επικράτηση του ανορθολογισμού συνδυάζεται πάντα με τυφλές συγκρούσεις και ανταγωνισμούς που οδηγούν σε καταστροφικούς πολέμους και ανείπωτες τραγωδίες.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 20:59

NEWSLETTER