Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 22:15

Τα ακριβά δίδακτρα στο Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αυτό που συμβαίνει στο Δήμο Τριφυλίας είναι καταπληκτικό και ταυτόχρονα διδακτικό για το πώς μπορεί να διαλυθεί ένας δήμος. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει άλλος δήμος στη χώρα που μέσα Απριλίου δεν διαθέτει ψηφισμένο προϋπολογισμό για το 2022 και τεχνικό πρόγραμμα -είναι πιθανότατα μοναδικός. Η μοναδικότητά του αυτή είναι αποτέλεσμα αδυναμίας της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει τους νόμους.
Το πρόβλημα δεν προκύπτει από τη στάση των μειοψηφιών. Ο νόμος Θεοδωρικάκου -αυτός που στο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματικός- δίνει στις δημοτικές αρχές τη δυνατότητα να ψηφίζουν προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, αρκεί βεβαίως να κινηθούν μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και προθεσμίες. Αυτό δεν έχει συμβεί στο Δήμο Τριφυλίας με ευθύνη της δημοτικής αρχής και αυτή την αδυναμία αξιοποιούν οι μειοψηφίες. Είναι φανερό ότι αν δεν υπήρχαν οι αλλαγές στο νόμο της απλής αναλογικής σήμερα η πλειοψηφία των δήμων της χώρας δεν θα διέθετε προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, με τους δήμους να έχουν κυριολεκτικά παραλύσει.
Η αντιπολίτευση στο Δήμο Τριφυλίας διαφωνεί, όπως είναι αναφαίρετο δικαίωμά της, με την ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων και θέτει εμπόδια στο συγκεκριμένο έργο. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να βρει τρόπο να ξεπεράσει το συγκεκριμένο εμπόδιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τινάζει στον αέρα το σύνολο του τεχνικού προγράμματος του δήμου.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει αξία να βλέπει κανείς, πέρα από πρόσωπα και τοπικές ιδιαιτερότητες, είναι ότι δυνάμεις που κερδίζουν τις εκλογές με μεγάλα λόγια χαϊδεύοντας αυτιά, στη συνέχεια αδυνατούν να διαχειριστούν ακόμα και τα απολύτως βασικά. Τα δημοτικά συμβούλια δεν είναι καφενές να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Οι δήμοι δεν διοικούνται με «εντέλλεσθε». Η πολιτική κυριαρχία δεν επιβάλλεται με το «είμαι δήμαρχος και ό,τι θέλω κάνω». Στην πολιτική απαιτείται όραμα, σχέδιο, σύνθεση που οδηγεί σε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Ο Δήμος Τριφυλίας είναι φανερό ότι έχει χάσει μία τετραετία σε άγονες αντιπαραθέσεις. Οι πολίτες της περιοχής θεωρούμε ότι πληρώνουν ακριβά δίδακτρα και θα μάθουν ότι όσοι φωνάζουν δυνατά κατηγορώντας τους πάντες και λέγοντας μεγάλα λόγια συνήθως είναι κατώτεροι των περιστάσεων και των αναγκών.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 22:17
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Να κάνει ο καθένας τη δουλειά του Γελάκια »