Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013 21:51

Το ύφος της εξουσίας διέλυσε πρόωρα το Περιφερειακό Συμβούλιο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το ύφος της εξουσίας διέλυσε πρόωρα το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν μπορεί πλέον ούτε να συνεδριάσει! Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας αλλά και αρκετοί της πλειοψηφίας προτίμησαν να πάνε στα καφενεία της γειτονιάς τους ή να κάνουν καμιά δουλειά τους από το να τρέχουν στην Τρίπολη να ακούν βερμπαλιστικούς μονόλογους και μεγαλεπήβολα σχέδια. 

Η διαρκής διολίσθηση των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ανούσιες παραστάσεις για ένα ρόλο, διανθισμένες ενίοτε με κοκορομαχίες και εντάσεις χωρίς λόγο, όπως ήταν φυσικό κούρασε ακόμα και τους συμβούλους - θεατές. Το σημαντικότερο όλων είναι η διαπίστωση από την πλευρά των συμβούλων που επιλέγουν την αποχή ότι ο δικός τους ρόλος είναι εντελώς διακοσμητικός και η συμμετοχή τους χαμένος χρόνος. Οι ουσιαστικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο συγκεκριμένο όργανο -το οποίο ξοδεύει το χρόνο του στην παραγωγή σόου για τις κάμερες - αλλά αλλού. Τα θέματα στο συμβούλιο δεν φτάνουν για να συζητηθούν διεξοδικά αλλά μόνο για να επικυρωθούν τυπικά. 

Η ηγετική ομάδα της Περιφέρειας, μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετρά μια ακόμα ήττα. Κατάφερε να αποσυνθέσει το όργανο δημοκρατικής διοίκησης της περιφερειακής αυτοδιοίκησης καθιστώντας αδύνατη ακόμα και αυτή τη συγκρότησή του! Αυτό πραγματικά αποτελεί πρωτοπορία στα χρόνια λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών. Η ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη βαραίνει σχεδόν αποκλειστικά την ηγετική ομάδα της πλειοψηφίας. Με τη στάση της οδήγησε όχι μόνο στη «μόνιμη» αποχώρηση της μειοψηφίας αλλά και στην έλλειψη συσπείρωσης και εξασφάλισης έστω της τυπικής συμμετοχής των συμβούλων της πλειοψηφίας στις συνεδριάσεις. Το καταπληκτικό είναι ότι ακόμα και τώρα, που διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να νομιμοποιήσουν αποφάσεις τους γιατί έχει μπλοκάρει η λειτουργία του δημοκρατικού οργάνου της Περιφέρειας, δεν επιλέγουν το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης αλλά μέσα από το «μηχανισμό των προθύμων» απειλούν τους περιφερειακούς συμβούλους με τη λήψη μέτρων! Δεν ξέρουμε αν θα ιδρώσει το αυτί των συμβούλων, επειδή θα τους βγάλουν «αναφορά», αλλά είμαστε βέβαιοι ότι περισσότερο θα απέδιδε αν υπήρχε μια προσπάθεια διαβούλευσης και έντιμου διαλόγου τόσο στο εσωτερικό της πλειοψηφίας όσο και με τους επικεφαλής της μειοψηφίας. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει μπροστά του ελάχιστους μήνες ζωής και είναι φανερό πλέον ότι απαιτείται ένας έντιμος συμβιβασμός για να μπορέσει να ξανασυνεδριάσει. Η ηγετική ομάδα της πλειοψηφίας ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσει ότι έφτασε το τέλος του παλιού τρόπου λειτουργίας αλλά και άσκησης εξουσίας. Τους επόμενους μήνες για να μπορέσει να λειτουργήσει, έστω τυπικά, θα πρέπει να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις εντός και εκτός πλειοψηφίας. Είναι, δηλαδή, καιρός να ανακαλύψει τον εξαντλητικό διάλογο, το σεβασμό στην αντίθετη άποψη, τη συναίνεση και τη συνεννόηση. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, γιατί «δεν αλλάζει περπατησιά» αυτός που έχει μάθει να λειτουργεί χρόνια με διαφορετικό τρόπο. Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή. Η ηγετική ομάδα ή θα αλλάξει, τουλάχιστον, ύφος ή θα ολοκληρώσει πρόωρα τη θητεία της αδυνατώντας να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση το επόμενο διάστημα. Το ύφος της εξουσίας είναι φανερό ότι διέλυσε το Περιφερειακό Συμβούλιο και η αλλαγή του αποτελεί μονόδρομο αν θέλουν να ολοκληρώσουν με τυπική αξιοπρέπεια τη θητεία τους. Η γελοιοποίηση με την πρόωρη διάλυση -λόγω μη απαρτίας- του Περιφερειακού Συμβουλίου θα αποτελεί μελανή σελίδα στην ιστορία του θεσμού. Αν δεν θέλουν η ιστορία να  γράψει ότι το πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη θητεία του, γιατί οι σύμβουλοι, αντιδρώντας στην απαξίωση του ρόλου τους, προτίμησαν την αποχή, ας αφήσουν τις απειλές και ας πάνε να «μαζέψουν» τους συμβούλους τους.

 

 

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER