Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 22:00

Συγκεκριμένα βήματα για το Πύργος - Τσακώνα

Γράφτηκε από τον

Συγκεκριμένα βήματα για το Πύργος - Τσακώνα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που από την πλευρά των φορέων της Τριφυλίας αναλαμβάνεται πρωτοβουλία για τον δρόμο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. Οι τοπικοί παράγοντες φαίνεται ότι κατάλαβαν πως αν συνέχιζαν την τήρηση στάσης αναμονής θα έμεναν συγκοινωνιακά και οικονομικά απομονωμένοι. Η προώθηση άλλων λύσεων για τη σύνδεση των αυτοκινητόδρομων λειτούργησε αφυπνιστικά. Είναι θετικό το γεγονός -έστω με καθυστέρηση και την τελευταία στιγμή- ότι αντιλήφθηκαν πως χρειάζεται να ασκηθεί πίεση για να προχωρήσει η συγκεκριμένη λύση σύνδεσης της περιοχής με έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα στη Μεσσηνία για το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου αλλά και τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, συγκροτούν μία ευνοϊκή συγκυρία για την προώθηση έργων όπως ο δρόμος Πύργος - Τσακώνα. Το έργο μπορεί να εκτελεστεί μόνο μέσα από την επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης παραχώρησης, κάτι που είναι πλέον εφικτό αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του δρόμου Πάτρα - Πύργος. Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι το έργο είναι μέσα στην τελευταία αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης και μπορεί εύκολα να εξασφαλιστεί έγκριση επέκτασης και επιδότησης από την Ε.Ε.

Βρισκόμαστε σε χρονιά προεκλογική και υπάρχει ευκαιρία για ξεμπλοκάρισμα του έργου. Πέρα όμως από τις γενικόλογες υποσχέσεις που σίγουρα θα δοθούν, χρειάζεται να δρομολογηθούν συγκεκριμένες λύσεις. Απαιτείται βασικά η ανάθεση μελέτης που θα θεραπεύει την απαγόρευση του ΣτΕ για τη διάβαση του δρόμου από Καϊάφα μέχρι Γιαννιτσοχώρι. Η εξεύρεση λύσης για το συγκεκριμένο σημείο έχει κομβικό χαρακτήρα για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου.

Με βάση μια τελική χάραξη και τις απαιτούμενες εγκρίσεις οι διαδικασίες απλοποιούνται για την κατασκευή του δρόμου. Η περιοχή χρειάζεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και αποφάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγεί στην έναρξη της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου. Οι αόριστες υποσχέσεις και οι γενικόλογες διαβεβαιώσεις ροκανίζουν απλώς το χρόνο.