Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 20:24

Τα ακριβά αρώματα σε μικρά μπουκαλάκια μπαίνουν!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα ακριβά αρώματα σε μικρά μπουκαλάκια μπαίνουν!

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι αντιδράσεις για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας από περιοχές εκτός Μεσσηνίας έχουν ενταθεί και αναμένεται το επόμενο διάστημα να κορυφωθούν. Οι παραγωγοί ελιών από Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και Λακωνία ζητούν την έκδοση νέας απόφασης, ουσιαστικά παρόμοιας με αυτήν που καταργήθηκε από το ΣτΕ, έτσι ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το όνομα Καλαμάτα στις ελιές που παράγονται στην περιοχή τους. Η παράκαμψη της απόφασης του ΣτΕ με μια παρόμοια απόφαση είναι προφανώς δύσκολη, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί στη λογική… ας προσφύγουν ξανά και μετά από 4-5 χρόνια που θα έρθει η νέα ακύρωση βλέπουμε τι θα γίνει!

Η νέα απόφαση θα επιδιωχθεί μέσα από την επίκληση της ανάγκης για χάραξη «εθνικής πολιτικής» για το προϊόν. Σε ελεύθερη μετάφραση, η εθνική πολιτική θα είναι να χρησιμοποιούν όλοι το πλεονέκτημα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας  «βλέποντας» το προϊόν στο σύνολο της παραγωγής. Το βασικό επιχείρημα για το «εθνικό» είναι ότι στην περιοχή της Καλαμάτας παράγεται μία μικρή ποσότητα, ενώ σε άλλες περιοχές οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες, άρα το εθνικό συμφέρον είναι να μεγιστοποιηθεί το όφελος. Η απάντηση βέβαια βρίσκεται στο γνωστό «τα ακριβά αρώματα σε μικρά μπουκαλάκια μπαίνουν», αλλά δύσκολα θα δοθεί, γιατί οι πολιτικοί παράγοντες μετρούν τις ψήφους που είναι περισσότερες εκεί που παράγονται και οι μεγαλύτερες ποσότητες. Το άλλο εξοργιστικό επιχείρημα που ακούγεται έχει να κάνει με το ότι το όνομα «Καλαμάτα» στις ελιές το χρησιμοποιούν και τρίτες χώρες, οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε. και δεν υπάρχουν συμφωνίες για τη χρήση ΠΟΠ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ζήτημα είναι να επιδιωχθεί ο έλεγχος και όχι να καταργήσουμε εμείς την ΠΟΠ γιατί πουλάει «ελιές Καλαμάτας» και η Τουρκία.

Η πίεση στους κυβερνητικούς παράγοντες είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να καταλήξουν άμεσα σε κοινή πρόταση και να καταστήσουν σαφές ότι θα μπλοκάρουν με κάθε τρόπο κάθε προσπάθεια που θα καταστρατηγεί την απόφαση του ΣτΕ. Εθνική είναι μία πολιτική που προστατεύει τα ποιοτικά προϊόντα, δεν τα εξισώνει προς τα κάτω και δεν μοιράζει αντίδωρα για να έχει τους πάντες ευχαριστημένους.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 21:27

NEWSLETTER