Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 20:51

Καθαρές κουβέντες για εργάτες γης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Καθαρές κουβέντες για εργάτες γης

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η έλλειψη εργατών γης έχει δημιουργήσει εκρηκτικό πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή της Τριφυλίας. Οι αγρότες δεν βρίσκουν εργάτες να μαζέψουν την παραγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια όλοι βολεύονταν με λύσεις εκτός πλαισίου νομιμότητας. Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής κουκούλωνε το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Οι παραγωγοί βολεύονταν με τα φθηνά ανασφάλιστα και υπαμειβόμενα εργατικά χέρια των μεταναστών, ενώ διάφοροι παλικαράδες πουλούσαν φθηνό ρατσισμό στα καφενεία.
Ο στοιχειώδης έλεγχος στα σύνορα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας περιόρισε τον αριθμό των μεταναστών και ανέδειξε το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Οι «δομές φιλοξενίας» άδειασαν, οι μετανάστες σταμάτησαν να «λιάζονται» στις πλατείες, αλλά εξαφανίστηκαν και από τα χωράφια. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι γνωστό ότι τάσσεται με τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης και δύσκολα θα υπάρξει επιστροφή στο παλιό καθεστώς. Ακόμα και αυτοί που το πρωί έκαναν τη δουλειά τους στο χωράφι με μετανάστες, το βράδυ στο καφενείο… αγόρευαν εναντίον τους «κρεμώντας» τους πολιτικούς που τους «έφεραν» εδώ! Καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να τολμήσει να χαλαρώσει τα μέτρα στα σύνορα για να μην βρεθεί μπροστά σε κύμα λαϊκής οργής.
Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών έχει αναδειχθεί, αλλά κανείς δεν μιλά καθαρά για την αντιμετώπισή του. Δεν περιγράφεται μια ολοκληρωμένη πολιτική προσέλκυσης εργατικών χεριών αλλά προσωρινές λύσεις στο όριο ή εκτός νομιμότητας. Οι μετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο είναι περαστικοί, δεν έχουν στόχο την εγκατάσταση και την εργασία τους εδώ. Η χώρα χρειάζεται… κανονικούς μετανάστες που θα εγκατασταθούν με νόμιμο και οργανωμένο τρόπο με τις οικογένειές τους σε τόπους και χώρους που θα μπορούν να τους θρέψουν. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύ τρόπο στο πώς θα καλυφθεί η έλλειψη εργατικών χεριών και με ποιον τρόπο θα ενταχθούν οι μετανάστες στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η τοπική αυτοδιοίκηση σε περιοχές όπως η Τριφυλία θα πρέπει να πάρει θέση και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προσέλκυσης εργατικών χεριών. Αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας τι θα συμβεί την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, αν δεν λυθεί το πρόβλημα της προσέλκυσης εποχικών εργατών. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι αυτό που συνέβαινε τα τελευταία χρόνια έχει τελειώσει, δεν μπορεί να παραταθεί και πολύ περισσότερο να επαναληφθεί.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 20:51

NEWSLETTER