Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 20:04

Η κατάρρευση ποτέ δεν έρχεται ξαφνικά 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κατάρρευση της δεξαμενής που κατασκευάστηκε το 1936 ήταν κάτι ξαφνικό για τη δημοτική αρχή Καλαμάτας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη! Ήρθε δηλαδή… ξαφνικά το κακό και χάλασε την εικόνα του ανθρώπου της διπλανής πόρτας, που χαμογελά και χαιρετά σε κάθε κοινωνική εκδήλωση. Οι πολίτες μέσα από αυτό το μάθημα κατάλαβαν ότι καλό είναι να γνωρίζεις τους άρχοντες, αλλά για να έχεις και νερό χρειάζονται αυτοί που δεν θα παθαίνουν… ξαφνικίτιδα!

Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους που θα προβλέπουν, θα σχεδιάζουν και θα εκτελούν έργα για να μην τους έρχεται… ξαφνικά η κατάρρευση. Να γνωρίζουν ότι μια παλιά δεξαμενή χρειάζεται διαρκείς ελέγχους και τακτική συντήρηση. Να μην χρησιμοποιούν τον Σύνδεσμο Ύδρευσης που διαχειρίζεται ένα προβληματικό δίκτυο, για να παίξουν με τους εσωπαραταξιακούς συσχετισμούς αλλάζοντας προέδρους ανάλογα με το φεγγάρι.

Έχουμε αυτές τις μέρες ακούσει εκπληκτικά πράγματα από ένα δομημένο σύστημα που προσπαθεί να ζητήσει και τα ρέστα, προκειμένου να μεταβιβάσει τις ευθύνες για αυτό που έχει συμβεί. Η δεξαμενή του 1936 είχε ξαναβγάλει παρόμοιο πρόβλημα το 2015, το οποίο «μπαλώθηκε». Υπήρχε δηλαδή προειδοποίηση και δεν ήταν κάτι… ξαφνικό. Η αμεριμνησία όμως και ο κακός προγραμματισμός είχαν ως αποτέλεσμα να μην ληφθούν μέτρα τόσο για τη στενή παρακολούθηση της δεξαμενής όσο και για τη μελέτη κατασκευής νέας. Τα πάντα είχαν αφεθεί στην τύχη τους και όταν ποντάρεις στο ότι δεν θα τύχει… η στραβή στη βάρδιά σου, συνήθως σου έρχεται το… ξαφνικό στο κεφάλι!

Είναι γνωστό ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας έχει ιδιαίτερα κακή απόδοση στην εκτέλεση έργων. Είχαμε επανειλημμένα επισημάνει ότι το να καθυστερούν τα έργα ανάπλασης σε όλα τα σημεία της πόλης είναι μικρό κακό, η καθυστέρηση όμως στην κατασκευή του αγωγού ύδρευσης είναι τεράστιο ζήτημα για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης. Κανένας δεν μπορεί πλέον να προβλέψει ποιο θα είναι το… ξαφνικό που θα συμβεί για να μείνουμε χωρίς νερό. Ελπίδα όλων είναι να αντέξει η παλιά υποδομή και αυτό το καλοκαίρι, αλλά αν δεν αντέξει δεν θα είναι κάτι αναπάντεχο. Οι δικαιολογίες καλό είναι να σταματήσουν και να στρωθούν όλοι στην πραγματική δουλειά, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς του νερού μαζί βεβαίως με τις δεξαμενές σε Πήδημα και Αγιάννη Καρβούνη. Για όλα τα υπόλοιπα όλοι έχουν καταλάβει πολύ καλά.

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 20:01