Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 22:40

Να μην πεταχτούν εκατομμύρια για άλλη μια φορά στο βάλτο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ποσό των 3,2 εκ ευρώ θα διατεθεί προκειμένου να στεγαστούν 270 Ρομά στην Μπιρμπίτα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η μετακίνηση τους από την περιοχή της Αγίας Τριάδας προκειμένου να απελευθερωθούν οι καταπατημένες ιδιοκτησίες και να επιτευχθεί η οικοδόμηση νέου αστυνομικού μεγάρου στη συγκεκριμένη περιοχή. Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι η μετακίνηση των Ρομά από την περιοχή της Αγίας Τριάδας είναι ευθύνη της πολιτείας και βασική υποχρέωση για κάθε κράτος δικαίου.

Το ερώτημα που ευλόγως τίθεται είναι αν η μετακίνηση των Ρομά στην Μπιρμπίτα και η διάθεση των 3,2 εκ ευρώ θα πιάσει τόπο. Το ποσό είναι μεγάλο για να πεταχτεί στο βάλτο. Έχουν διατεθεί ξανά στο παρελθόν μεγάλα ποσά για τη στέγαση Ρομά στο συγκεκριμένο χώρο με απόλυτη αποτυχία. Οι Ρομά έμειναν μερικούς μήνες και μετά σήκωσαν τα πάντα και μετακινήθηκαν στις παρυφές των πόλεων καταπατώντας ιδιοκτησίες και δημόσιους χώρους. Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί και σε αυτή την περίπτωση; Φοβούμαστε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση.

Σημαντικά ζητήματα όπως η μετακίνηση Ρομά απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και δράση σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο. Μέσα στην προεκλογική περίοδο υπάρχει καχυποψία σε εξαγγελίες αυτού του είδους. Το πρόσφατο περιστατικό με την εξαγορά ψήφων Ρομά στην Καρδίτσα από υποψήφιο βουλευτή μας υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα είναι ευάλωτη σε υποσχέσεις και εκμετάλλευση κάθε μορφής. Η στέγαση των Ρομά στην Μπιρμπίτα για να πετύχει θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σειρά εγγυήσεων. Να έχει καταρχήν την πραγματική και όχι την προσχηματική συναίνεσή τους. Να θέλουν να εγκατασταθούν εκεί και να μην αναγκάζονται από τις πιέσεις. Να πειστούν ότι εκεί θα έχουν μια καλύτερη ζωή και το βασικότερο εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Το πρώτο που πρέπει να κτιστεί είναι σχολείο το οποίο θα είναι υποχρεωτικό και κυρίως θελκτικό για τους κατοίκους της Μπιρμπίτας. Αν αυτό δεν συμβεί θα έχουμε ακόμα μια αποτυχημένη «επιχείρηση» που θα στοιχίσει μερικά εκατομμύρια στους φορολογουμένους.