Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 20:08

Η δυσφήμιση που φαίνεται και μυρίζει!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν στην Καλαμάτα τα παράπονα για συσσώρευση σκουπιδιών σε κάδους. Δεν γνωρίζουμε αν η ανάδειξη του προβλήματος θα θεωρηθεί εχθρική πράξη κατά της πόλεως, αλλά τα σκουπίδια μυρίζουν και αποτελούν από μόνα τους δυσφήμιση. Δεν χρειάζεται κανένα …δάκτυλο για να δείξει το πρόβλημα. Tο βλέπουν από μόνοι τους κάτοικοι και επισκέπτες. 

Η εμφάνιση σωρών σκουπιδιών σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας φαίνεται πως συνδέεται με τη μεταφορά τους. Κάθε απορριμματοφόρο που γεμίζει πάει στη μονάδα της Καλλιρρόης, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην αποκομιδή. Ο χρόνος που χάνεται κατά τη μεταφορά έχει, δηλαδή, αντανάκλαση στο άδειασμα των κάδων.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι γιατί τα σκουπίδια δεν μεταφορτώνονται, αλλά οδηγούνται απευθείας με τα απορριμματοφόρα στη μονάδα; Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει Σταθμός Μεταφόρτωση Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Τώρα ξεκίνησε η διαδικασία κατασκευής στην πρώην ΜΟΛΑΚ, στο Ασπρόχωμα, και θα ολοκληρωθεί περίπου σε ένα χρόνο.  Η «πατέντα» που επιχειρήθηκε για μεταφόρτωση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα είχε υψηλό κόστος και… οσμή και εγκαταλείφθηκε. Αποτέλεσμα, να πηγαινοέρχονται τα απορριμματοφόρα στην Καλλιρρόη, με ό,τι συνεπάγεται σε οικονομικό κόστος, αλλά όπως φαίνεται και στην ποιότητα της καθαριότητας στην πόλη. 

Στο σημείο αυτό φτάσαμε γιατί όλες οι δημοτικές αρχές της Πελοποννήσου - και όχι μόνο της Καλαμάτας - δεν κινήθηκαν έγκαιρα και συντονισμένα. Ενώ γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μονάδα που θα απαιτεί τη λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης καθυστέρησαν να τρέξουν τις απαραίτητες διαδικασίες κατασκευής τους. Φτάσαμε, έτσι, να  λειτουργούν οι μονάδες, να έχει αγοραστεί ο εξοπλισμός και να μην έχουν κατασκευαστεί οι ΣΜΑ!.

Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων αποδεικνύοντας ότι  οι τοπικοί άρχοντες αδυνατούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις που αφορούν τις βασικές τους αρμοδιότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο η καθυστέρηση στα έργα ανάπλασης ή οι παραλείψεις στα δίκτυα ύδρευσης. Παντού εμφανίζονται οι ίδιες αδυναμίες του κακού προγραμματισμού και της καθυστέρησης. Στα μόνα που δεν καθυστερούν είναι στις κάθε φύσεως εκδηλώσεις και πανηγυράκια. Αλλά αυτά, δυστυχώς, φέρνουν τις ψήφους.  Αν σας μυρίζουν λοιπόν τα σκουπίδια, γυρίστε αλλού το βλέμμα σας και απολαύστε το επόμενο… πανηγύρι!

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 21:03