Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 21:40

Αναπτυξιακή ταφόπλακα στην παραλιακή ζώνη

Γράφτηκε από τον

Αναπτυξιακή ταφόπλακα στην παραλιακή ζώνη

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Νομίζαμε ότι οι κυβόλιθοι στη Ναυαρίνου μπαίνει ένας - ένας προσεκτικά, γι’ αυτό το έργο διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια. Κάναμε τελικά λάθος. Όπως φαίνεται περίμεναν να ξεθάψουν νεκρούς, για να μαζέψουν ικανοποιητικό αριθμό μαρμάρων από τις ταφόπλακες ώστε να βγει… φτηνά το έργο! Η αποκάλυψη των μαρμάρων από τάφους στα σόσιαλ μίντια από τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Κανάκη προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου, που «διέταξε» την άμεση παύση των εργασιών και τον έλεγχο εργολάβου και επιβλέποντα του έργου. Τώρα δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουν τα μάρμαρα ανάποδα για να δουν το όνομα του νεκρού που κρύβεται από κάτω, αλλά προβλέπεται νέα εμπλοκή. Εκτός βεβαίως και αν ο έλεγχος κλείσει άμεσα, με τη διαπίστωση ότι πρόκειται για μια λάθος παρτίδα και δεν έγινε και τίποτα ή τέλος πάντων ό,τι έγινε, έγινε!

Η αλήθεια είναι ότι όντως δεν τρέχει τίποτα αν τα μάρμαρα είναι από τάφους και με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνονται, αλλά ας είχαν σβηστεί τουλάχιστον τα ονόματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό θα έπρεπε να προβλέπεται από τη μελέτη και το κόστος του έργου. Πάντως αν ελεγχθούν τα μάρμαρα στη Ναυαρίνου μάλλον πρέπει να γίνει το ίδιο και στην πλατεία Υπαπαντής, που είναι και περισσότερα. Μην ψάχνουν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος να βρουν τι δουλειά είχε ο τάφος του άγνωστου μακαρίτη στο προαύλιο του μητροπολιτικού ναού!

Πέρα από τα κωμικοτραγικά της υπόθεσης, αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο ανεπαρκής τρόπος διαχείρισης των έργων από τη δημοτική αρχή. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κάνοντας βόλτα την Κυριακή είδε τις ταφόπλακες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που βγήκε ζωντανά τηλεοπτικά από τη Ναυαρίνου την Παρασκευή το βράδυ, για να διαβεβαιώσει για την πρόοδο των εργασιών, δεν τις είδε; Αλλά βεβαίως, πού να τις δει, αφού το μόνο που ενδιαφέρει είναι να ανοίξει ο δρόμος άρον - άρον μην γίνει καμιά στραβή και μείνει πεζοδρομημένος κόντρα στα μικροσυμφέροντα, που νομίζουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει καβάλα στα… άλογα. Και επειδή τα σοβαρά δεν είναι τα μάρμαρα αλλά η λειτουργία της παραλιακής ζώνης της πόλης, μήπως έφτασε η ώρα δημοτική αρχή και αντιπολίτευση να συμφωνήσουν σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις στη Ναυαρίνου βάζοντας τέλος στη σημερινή ζούγκλα; Η διατήρηση της ανομίας και του μπάχαλου βάζουν ταφόπλακα στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να αλλάξει.

panagopg@gmail.com