Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 21:23

Ενδιαφέρον που σβήνει γρηγορότερα από τα βεγγαλικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι συγκλονισμένη από το τραγικό ναυάγιο με τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες. Η χώρα κήρυξε εθνικό πένθος, με πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες να εκφράζουν τη λύπη τους για το τραγικό συμβάν. Την ίδια ώρα όμως διάφορα γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχει και μεγάλη δόση υποκρισίας.
Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που στο λιμάνι της Καλαμάτας φόρτωναν σε φορτηγό ψυγείο τις μαύρες σακούλες με τους νεκρούς, κάποιοι στο κέντρο της πόλης γιόρταζαν με βεγγαλικά! Τι και αν είχε κηρυχθεί εθνικό πένθος, τι και αν όλη την ημέρα την πόλη έσκιζαν οι σειρήνες των ασθενοφόρων… Τίποτα δεν ήταν αρκετό για να αναβάλει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Και αυτό δεν έγινε μόνο στην Καλαμάτα αλλά και αλλού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πραγματοποίηση συναυλίας γνωστού τραγουδιστή στην Αθήνα. Η ανθρωπιά ανθρωπιά, αλλά να μην χαλάσει και ο προγραμματισμός και η διασκέδασή μας. Αλήθεια η λύπη και ο συγκλονισμός πόσα δευτερόλεπτα διαρκούν;
Η ουσία του μεταναστευτικού βρίσκεται ακριβώς στο σημείο της υπεράσπισης του ατομικού συμφέροντος. Η ευαισθησία των περισσοτέρων εξαντλείται όταν καλούνται να πληρώσουν το κόστος που τους αναλογεί. Όλοι δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους, αρκεί να μην χρειαστεί να κάνουν τίποτε άλλο πέρα από τη δήλωση ευαισθησίας τους, να γράψουν δηλαδή κάνα δακρύβρεχτο ποστ στα σόσιαλ για να δουν οι φίλοι τους ότι είναι… συγκλονισμένοι. Ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν ατομικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι περισσότεροι ζητούν από τους άλλους να κάνουν κάτι, γιατί αυτοί είναι με τον άνθρωπο, αρκεί να πληρώσει γι’ αυτό ο διπλανός, ο απέναντι και βέβαια οι ξένοι… οι μεγάλοι και οι ισχυροί.
Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, όπως καταγράφεται σε όλες τις έρευνες, δεν θέλουν στη χώρα, τη γειτονιά και το χωριό τους πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ευπρόσδεκτοι μόνο για να κάνουν φτηνά και «μαύρα» εργασίες, για τις οποίες δεν υπάρχουν εργάτες, μετά… να φύγουν, να πάνε αλλού! Ακόμα και αυτοί που στις έρευνες δεν δηλώνουν ανοικτά την αντίθεσή τους, είναι βέβαιο ότι θα το πράξουν αν επηρεαστεί η καθημερινότητά τους. Η αλληλεγγύη και η κατανόηση είναι δραματικά μειοψηφική και αυτό δεν αφορά μόνο τους μετανάστες. Η πραγματικότητα είναι ενοχλητική, αλλά όποιος δεν τη βλέπει αδυνατεί να αντιμετωπίσει ορθολογικά το πρόβλημα.
Η πολιτική υποκρισία στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι εξοργιστική. Οι εξαθλιωμένοι της γης δεν χωρούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο κάνει απλώς εμπόριο ευαισθησίας. Οι φράχτες και τα κάστρα δεν μπορούν ταυτόχρονα να κρατήσουν απελπισμένους και πεινασμένους ανθρώπους, που προτιμούν να πεθάνουν φεύγοντας από την κόλαση. Είναι λοιπόν υποκριτές όσοι υπόσχονται σφράγισμα των συνόρων και επίλυση του προβλήματος μέσω της καταστολής. Η ορθολογική διαχείριση του προβλήματος απαιτεί διεθνή συνεργασία και διαρκή προσπάθεια συνδυάζοντας ανθρωπιά και αποφασιστικότητα. Χρειάζονται διαδικασίες, οι οποίες θα αποτρέπουν τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων.
Οι μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα δεν μπορούν ούτε να… λιάζονται στις πλατείες ούτε να σαπίζουν σε κλειστές δομές μέχρι να ολοκληρωθεί η απέλασή τους. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί ο περιορισμός της παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα. Κοινό μυστικό όμως είναι ότι αυτό δεν γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, ενώ μεγάλες και μικρές ανθρώπινες τραγωδίες δείχνουν ότι χρειάζεται επανεξέταση πρωτοκόλλων εμπλοκής και συνδρομής βοήθειας. Είναι σαφώς προτιμότερο να μαζεύονται οι άνθρωποι και να επαναπροωθούνται στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν, από το να αφήνονται στη θάλασσα μέχρι να πνιγούν.
Είναι αναγκαίο η υποκρισία σε όλα τα επίπεδα να δώσει τη θέση της σε μια συνεκτική πολιτική. Οι ηγεσίες των χωρών της Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται και να αναλάβουν ενεργότερη δράση στην αποτροπή ανθρώπων να μπαίνουν στα σαπιοκάραβα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Τα φθηνά εργατικά χέρια που είναι ζητούμενο σε Ελλάδα και Ε.Ε. να εξασφαλίζονται μέσα από οργανωμένες διαδικασίες και όχι από τις καραβιές των απελπισμένων, που ρισκάροντας τη ζωή τους καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους.
Το εμπόριο ευαισθησίας σε Ελλάδα και Ε.Ε. από τους επαγγελματίες του είδους δεν βοηθά, αντίθετα προκαλεί αντιδράσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο οδηγώντας τελικά στην επικράτηση ακραίων αντιλήψεων. Οι ακτιβιστικές γραφικότητες, όπως αυτή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο λιμάνι της Καλαμάτας κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν κλείσει τον κύκλο τους προκαλώντας πλέον αποστροφή. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα απ’ όλους, για να μην σβήνει ο ανθρωπισμός σε μερικά λεπτά όπως τα εορταστικά… βεγγαλικά.

panagopg@gmail.com