Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 20:29

Μεγάλη ευκαιρία αλλά και κίνδυνος

Γράφτηκε από τον

Μεγάλη ευκαιρία αλλά και κίνδυνος

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μεγάλο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζονται από ξένες κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διαχείριση του Αεροδρομίου. Είναι προφανές ότι ο διαγκωνισμός στο παρασκήνιο είναι εξαιρετικά σφοδρός και έτσι εξηγείται και η καθυστέρηση στη διαδικασία παραχώρησης. Το παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο και αρκετά πολύπλοκο, δεν πρόκειται δηλαδή για την παραχώρηση απλώς ενός μικρού περιφερειακού αεροδρομίου.

Η αποκάλυψη για το ισχυρό ενδιαφέρον από ινδική εταιρεία και η προώθηση του αιτήματος από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και το Μέγαρο Μαξίμου, μετατρέπει το ζήτημα σε διακρατική υπόθεση. Το ζήτημα τέθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον πρωθυπουργό της μεγαλύτερης πληθυσμιακά χώρας στον κόσμο, με την οποία η Ελλάδα θέλει να αναπτύξει ισχυρές οικονομικές σχέσεις.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μια στρατηγική απόφαση. Θα δώσει ένα ακόμα αεροδρόμιο, μετά από αυτό του Ηρακλείου, σε ινδικά συμφέροντα, θα επεκτείνει τη σχέση που υπάρχει με τη γερμανική Fraport ή θα επιλέξει μια τρίτη λύση; Στην εξίσωση ρόλο σίγουρα θα παίξουν και οι ντόπιοι συνέταιροι: Από τη μια μεριά είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και από την άλλη ο Όμιλος Κωνσταντακόπουλου. Ισχυρά είναι βέβαια και τα άλλα δύο σχήματα που συμμετέχουν στη διαδικασία: Mytilineos - Corporation America Airports και Egis Airport - Άκτωρ Παραχωρήσεις - Aéroports de la Cote d’Azur.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το Αεροδρόμιο Καλαμάτας αποτελεί πλέον πιόνι σε μια ευρύτερη σκακιέρα συμφερόντων. Η απόφαση που θα ληφθεί θα έχει τοπικές αλλά και ευρύτερες συνέπειες. Η επένδυση μπορεί να φέρει εκρηκτική ανάπτυξη, αλλά υπάρχει και μεγάλο ρίσκο. Θα επιλεγεί άνοιγμα ή θα επιλεγεί σίγουρη λύση; Το τι τελικά θα αποφασιστεί ελπίζουμε να γίνει με κριτήριο το τι συμφέρει τον τόπο και τη χώρα και όχι με το ποιος διαθέτει καλύτερη πρόσβαση στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι η παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας θα προσδιορίσει πολλά πράγματα για τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Οι τοπικοί παράγοντες δεν γνωρίζουμε αν έχουν ενημερωθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά φαίνεται πως δεν έχουν λόγο στις εξελίξεις. Θα πάρουμε ό,τι μας δώσουν και θα πανηγυρίσουμε για την κατάκτηση! Άλλωστε στα πανηγύρια είμαστε άφταστοι άρχοντες.

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 20:42