Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 21:33

Αύξηση τζίρου με πολλαπλές αναγνώσεις

Γράφτηκε από τον

Αύξηση τζίρου με πολλαπλές αναγνώσεις

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αύξηση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης της Μεσσηνίας είναι εντυπωσιακή και έχει βεβαίως πολλαπλές αναγνώσεις. Ο διπλασιασμός τζίρου σε σχέση με το 2019 είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός, που δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε έναν παράγοντα. Καλό είναι λοιπόν να μην προκύψουν βιαστικά και «εύκολα» συμπεράσματα με βάση την «αλήθεια» που ο καθένας θέλει να προβάλει, αλλά να αναλυθούν με προσοχή όλοι οι παράγοντες που «κτίζουν» τη συγκεκριμένη αύξηση.
Η πρώτη αιτία της αύξησης του τζίρου είναι αναμφίβολα η αναπροσαρμογή των τιμών λόγω του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Το 16,1% που εμφανίζει ο τζίρος σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην αύξηση των τροφίμων. Τα καταστήματα εστίασης έχουν περάσει την αύξηση στην τελική τιμή, με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται ο τζίρος τους. Πέρα όμως από την αύξηση των τιμών υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό, που έχει να κάνει με την έκδοση παραστατικών. Η πληρωμή με πλαστικό χρήμα αυξήθηκε ακόμα περισσότερο μετά την πανδημία, η διασύνδεση των ταμειακών και ο φόβος για διασταυρώσεις και ελέγχους έχουν αυξήσει την έκδοση αποδείξεων, γεγονός που επίσης οδηγεί στην αύξηση του τζίρου. Υπάρχει τέλος σημαντική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης τόσο ποσοτικά όσο κυρίως ποιοτικά, η οποία αποτυπώνεται πρώτα και κύρια στα καταστήματα εστίασης. Οι τουρίστες που φτάνουν στην περιοχή φαίνεται ότι καταναλώνουν, και αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για το μέλλον του συγκεκριμένου τομέα.
Οι τρεις αυτοί παράγοντες οδηγούν, κατά βάση, στον διπλασιασμό του τζίρου της εστίασης σε σχέση με το 2019. Το σε ποιο βαθμό και σε τι ποσοστό παίζει ο καθένας ρόλο, χρειάζεται να προσδιοριστεί, ώστε να αποτυπωθεί με ακρίβεια η κατάσταση του συγκεκριμένου κλάδου. Οι αριθμοί αποτυπώνουν πάντα την πραγματικότητα και η άνοδος του τζίρου δείχνει ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει δυναμική και μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Τα πράγματα προφανώς και δεν είναι ρόδινα. Η αύξηση του τζίρου δεν σημαίνει αντίστοιχη αύξηση κερδών, αλλά ούτε και καταστροφή με λουκέτα, όπως διαχρονικά ισχυρίζονται οι γνωστές μοιρολογίστρες. Χρειάζεται ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης και διερεύνηση των πραγματικών συντελεστών της αύξησης του τζίρου στον τομέα της εστίασης. Σε κάθε περίπτωση πάντως η δυναμική του κλάδου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και δείχνει ότι ο τουρισμός μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το εισόδημα στη Μεσσηνία.
panagopg@gmail.com