Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 21:47

Η έλλειψη εργαζομένων μειώνει την ανεργία

Γράφτηκε από τον

Η έλλειψη εργαζομένων μειώνει την ανεργία

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σημαντική διαφοροποίηση ως προς την επίδοση της αγοράς εργασίας μεταξύ της Αττικής και των περιφερειών της χώρας διαπιστώνει μελέτη του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες. Συγκεκριμένα, η Αττική έχει μειώσει (μέχρι το 2021) το ποσοστό ανεργίας της κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα, ενώ όλες οι άλλες περιφέρειες παρουσιάζουν πολύ αυξημένα ποσοστά ανεργίας συγκριτικά με την προ κρίσης εποχή.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση του ποσοστού ανεργίας, η οποία είναι σημαντική, δεν προκύπτει από την αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά από τη μείωση των συμμετεχόντων στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Παράλληλα, η αύξηση των θέσεων εργασίας ακολουθεί έναν πολύ αργό ρυθμό και υστερεί ακόμη πολύ σε σχέση με τις θέσεις απασχόλησης που υπήρχαν πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι μία σαφής αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να παραγάγει νέες (και καλές) θέσεις πλήρους απασχόλησης και αυτό αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά.
Η μελέτη αποτυπώνει αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, ειδικά σε περιοχές όπως η δική μας. Υπάρχουν εποχικές θέσεις εργασίας, αλλά όχι «καλές» θέσεις πλήρους απασχόλησης. Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά «κουκουλώνουν» το πρόβλημα δείχνοντας μείωση της ανεργίας. Την ίδια ώρα οι νέοι με φιλοδοξίες και προσόντα εγκαταλείπουν την επαρχία διεκδικώντας καλές θέσεις εργασίας στην Αθήνα ή στο εξωτερικό. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το δημογραφικό πρόβλημα και βαθαίνει την ανισότητα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, ενώ δημιουργεί και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Είναι προφανές πως αν η συγκεκριμένη τάση δεν αναστραφεί, με επενδύσεις στην περιφέρεια, η κατάσταση τα επόμενα χρόνια θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με τεράστιες συνέπειες σε τοπικές κοινωνίες αλλά και συνολικά στην οικονομία της χώρας. Επενδύσεις όμως δεν πρόκειται να προκύψουν ούτε με TikTok και χαριτωμενιές ούτε με λιτανείες και γιορτούλες, με τα οποία εξαντλείται το πολιτικό προσωπικό τοπικά και κεντρικά. Τα πάντα βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο. Χρειάζεται πολίτες και πολιτικοί να αντιληφθούν ότι απαιτείται σοβαρότητα και λογική, διαφορετικά θα μειώνεται η ανεργία, γιατί δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι για τις συγκεκριμένες κακά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

panagopg@gmail.com