Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 20:39

Ανελέητο κυνήγι στη μεσαία τάξη

Γράφτηκε από τον

Ανελέητο κυνήγι στη μεσαία τάξη

  

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με το σύνολο της αντιπολίτευσης έχει βάλει στο στόχαστρο τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ετοιμάζεται τώρα να μπει όριο στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, αλλά και διάφοροι άλλοι περιορισμοί, για να καταστεί ουσιαστικά ασύμφορη η βραχυχρόνια μίσθωση. Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα έχουν φορτωθεί όλα τα προβλήματα του στεγαστικού προβλήματος και έχει βρεθεί ο εύκολος στόχος. Στην ουσία έχει ξεκινήσει ένα ανελέητο κυνήγι κατά ιδιοκτητών κατοικιών, οι οποίες φορολογούνται έμμεσα και άμεσα και από όποιον προλάβει! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί κάποιος να «επενδύσει» τις οικονομίες του μελλοντικά στα ακίνητα και πώς θα επιτευχθεί έτσι η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.

Είναι αλήθεια ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έδωσε ένα σοβαρό εισόδημα σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά αύξησε και τα δημόσια έσοδα τόσο με την άμεση φορολογία των κρατήσεων όσο και μέσω της αύξησης των τουριστικών εσόδων. Η αύξηση των επισκεπτών στη χώρα, για την οποία κάθε χρόνο όλοι πανηγυρίζουν, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βραχυχρόνια μίσθωση. Αν μειωθούν οι προσφερόμενες κλίνες και περιοριστούν οι τουριστικοί επισκέπτες, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση με τα μέτρα που λαμβάνει, θα πρέπει να αναμένεται και μείωση των τουριστικών εσόδων. Ειδικά σε περιοχές, όπως η Μεσσηνία, η επίθεση κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα έχει δραματικές συνέπειες.

Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μια σειρά από κουπόνια για να στηρίξει τους πολίτες, από το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα. Δεν έθεσε περιορισμούς και απαγορεύσεις στις εταιρείες ούτε τους έβαλε επιπλέον φόρους, αντίθετα τις ενίσχυσε εμμέσως με τα κουπόνια στους καταναλωτές. Το μοντέλο των ενισχύσεων γιατί δεν εφαρμόζεται και στην ενοικίαση κατοικίας; Είναι φανερό ότι σε σχέση με τα ολιγοπώλια στα καύσιμα, την ενέργεια και τα τρόφιμα, επιδεικνύεται διαφορετική συμπεριφορά απ’ ό,τι με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Η ιδιοκτησία της ακίνητης περιουσίας πλήρωσε ακριβά την κρίση με τον ΕΝΦΙΑ. Τα ενοίκια, μακροχρόνια ή βραχυχρόνια, φορολογούνται και -το σημαντικότερο- εισπράττονται. Στη βραχυχρόνια υπήρξε τον τελευταίο χρόνο σειρά φορολογικών επιβαρύνσεων και τελών, κάθε είδους και έμπνευσης, ενώ οι τράπεζες εισπράττουν υπερβολικές προμήθειες για τα ηλεκτρονικά εμβάσματα. Το κυνήγι της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι επίθεση στη μεσαία τάξη και αυτό φαίνεται ότι δεν το έχουν καταλάβει ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και η αντιπολίτευση. Το πολιτικό κόστος θα το εισπράξουν προσεχώς.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 21:05