Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 21:12

Δεν είναι ζήτημα γεωγραφίας αλλά παραγωγής έργου

Γράφτηκε από τον

Δεν είναι ζήτημα γεωγραφίας αλλά παραγωγής έργου

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην κέρδισαν κάτι από τις ψήφους που έχασε η Ν.Δ., αλλά η δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης που εκφράστηκε κυρίως μέσω της αποχής, κλονίζει την αίσθηση παντοδυναμίας που υπήρχε μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Η εκλογική κατάρρευση της Ν.Δ. μπορεί να κρύβεται μέσα στην αποχή, αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένο πλέον ότι οι ψηφοφόροι που απείχαν όταν επιστρέψουν στην κάλπη θα την ξαναψηφίσουν. Το πιθανότερο είναι να κάνουν άλλη επιλογή, αν μέσα στα επόμενα χρόνια βρουν κάποια στοιχειωδώς αξιόπιστη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει ανοίξει συζήτηση πολιτικής κατεύθυνσης, αν δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει δεξιότερη ατζέντα ή να στραφεί ακόμα περισσότερο προς το κέντρο. Το αποτέλεσμα των εκλογών ως προς την κατεύθυνση δεν είναι τόσο καθαρό όσο παρουσιάζεται. Η Ν.Δ. είχε όντως διαρροές προς τα δεξιά της αλλά και προς το κέντρο, όπου έχασε την πρωτοκαθεδρία. Οι διαρροές προς τα δεξιά δεν ξεπερνούν τα ιστορικά προηγούμενα του συγκεκριμένου χώρου και μάλιστα σε εποχές που η Ν.Δ. είχε ηγεσία υπερσυντηρητική, πράγμα που δείχνει ότι η στροφή σε πρόσωπα και φρασεολογία δεν αρκεί για να συγκρατηθούν οι διαρροές. Η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως πρώτη επιλογή στους ψηφοφόρους του κέντρου μπορεί να σηματοδοτεί πολύ περισσότερα απ’ αυτά που φαίνονται με την πρώτη επιφανειακή ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Όλοι γνωρίζουν ότι οι εκλογές κρίνονται στο κέντρο.
Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει ανασχηματισμού χρειάζεται να ισορροπήσει μεταξύ των δύο «πρέπει», κάτι που είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο.

Όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές, η ισορροπία μεταξύ προσώπων θολώνει το μήνυμα και στο τέλος τούς βάζει όλους απέναντι. Στην πολιτική οι καθαρές λύσεις και τα ευανάγνωστα μηνύματα είναι αυτά που κατανοούν οι ψηφοφόροι και επιδοκιμάζονται στην κάλπη. Το πρόβλημα της κυβέρνησης όμως δεν είναι η πολιτική γεωγραφία αλλά η παραγωγή έργου. Το κλειδί βρίσκεται στην οικονομία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, στη βελτίωση, δηλαδή, συνολικά του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Σε αυτούς τους τομείς κρίνονται τα πάντα και τα πενιχρά αποτελέσματα της κυβέρνησης είναι αυτά που αποτυπώθηκαν στις κάλπες. Αν αυτά δεν βελτιωθούν, ο κατήφορος των ποσοστών δεν πρόκειται να σταματήσει ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα -στην καλύτερη για τη Ν.Δ. να συναντηθούν όλοι κάπου χαμηλότερα.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 21:13