Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 20:50

Η παραχώρηση του Αεροδρομίου δεν σημαίνει και αύξηση επιβατών

Γράφτηκε από τον

Η παραχώρηση του Αεροδρομίου δεν σημαίνει και αύξηση επιβατών

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ιστορία της παραχώρησης της λειτουργίας του Αεροδρομίου Καλαμάτας σε ιδιώτες είναι εξόχως διδακτική για τη λειτουργία τού βαθιά συντηρητικού τοπικού προσωπικού. Το πολιτικό αλλά και επιχειρηματικό προσωπικό που πανηγυρίζει σήμερα για την παραχώρηση του Αεροδρομίου, είναι κατά βάση το ίδιο με αυτό που τόσο δημόσια όσο κυρίως παρασκηνιακά είχε αντισταθεί στην ένταξή του στον πρώτο κύκλο παραχώρησης των αεροδρομίων. Αυτό που «αποτράπηκε» το 2012 γίνεται τώρα με καθυστέρηση δώδεκα χρόνων και παρουσιάζεται και ως κατάκτηση!

Το Αεροδρόμιο Καλαμάτας μέσα στον επόμενο χρόνο θα δοθεί στην εταιρεία που έχει την ευθύνη λειτουργίας 14 αεροδρομίων της χώρας από το 2015. Η Fraport διαχειρίζεται τα αεροδρόμια σε Θεσσαλονίκη, Άκτιο, Καβάλα, Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κω, Μύκονο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Ζάκυνθο. Έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης των υποδομών τους, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες στους ταξιδιώτες και έχει βεβαίως αυξήσει τον αριθμό των επιβατών. Το Αεροδρόμιο Καλαμάτας θα μπει με καθυστέρηση δεκαετίας στη νέα αυτή πραγματικότητα και μένει να δούμε ποια θα είναι η πορεία του.

Θεωρούμε ότι είναι λάθος να υποθέσουμε πως η παραχώρηση θα σημάνει αμέσως και την αναβάθμιση του Αεροδρομίου ως προς την προσέλκυση επιβατών. Στον χώρο των επιχειρήσεων υπάρχουν προτεραιότητες και όταν κάποιος διαχειρίζεται 15 αεροδρόμια έχει τη δυνατότητα να κάνει υπολογισμούς για το τι αναπτύσσει πού, με βάση τι μεγιστοποιεί το κέρδος του και την ισχύ του. Μπορεί, για παράδειγμα, να δημιουργήσει κάπου μια βάση για πτήσεις πολυτελείας με τις αντίστοιχες υποδομές, μπορεί να ενισχύσει πτήσεις χαμηλού κόστους ή να κρατήσει διαδρόμους για πτήσεις αεροσκαφών διακεκριμένων επισκεπτών.

Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και αυτονόητο και σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται παρακολούθηση και πίεση από τοπικούς παράγοντες αλλά και ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με την τοπική οικονομία. Εδώ θεωρούμε ότι είναι και το πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο. Είναι μάταιο να περιμένεις από αυτούς που λούφαξαν το 2012 και έχασαν 10 χρόνια να κάνουν κάτι τώρα. Όταν ο στόχος είναι οι επιδοτήσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια με τις πλάτες του γκουβέρνου, δεν έχεις υγιείς δυνάμεις που θα διεκδικήσουν μερίδα από την παγκόσμια πίτα του τουρισμού. Βολεύονται με το ξεροκόμματο και εξαντλούνται στον αγώνα, προκειμένου να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Μέχρι εκεί μπορούν!

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 21:15
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το παλιό να δώσει χώρο και χρόνο στο νέο