Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 20:55

Να πιουν το πικρό ποτήρι μια ώρα αρχύτερα!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα όσα γίνονται με τους αγρότες δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου. Νομίζει ότι το πρόβλημα με κάποιον μαγικό τρόπο θα λυθεί χωρίς αυτή να συγκρουστεί με κανέναν. Θεωρεί επίσης ότι κακώς οι αγρότες τα βάζουν μαζί της, γιατί αυτή δεν μπορεί να κάνει τίποτα διαφορετικό, μιας και κάνει ό,τι της επιβάλλουν οι... κακοί από την Ε.Ε. Τα στελέχη της κυβέρνησης δεν παραλείπουν ταυτόχρονα να επισημαίνουν ότι, αν δεν κάνουν κάτι τώρα για το Ασφαλιστικό, θα καταρρεύσει το σύστημα - χώρια που θα μας διώξουν από την Ε.Ε. οπότε επιδοτήσεις γιοκ, αγορές κλειστές, και άρα ακόμα πιο μεγάλη επιβάρυνση για τους αγρότες. Δεν ξεχνούν, τέλος, να δείχνουν με το δάχτυλο ως ενόχους τους προηγούμενους κυβερνώντες, οι οποίοι ως γνωστόν «...κατέστρεψαν τη χώρα»· και εν πάση περιπτώσει τι να σου κάνουν πια κι ετούτοι εδώ οι άνθρωποι, δεν έχουν καν προλάβει να κάτσουν ακόμα στις καρέκλες τους!

 


Η συγκεκριμένη δικαιολόγηση θα είχε ίσως μια λογική βάση, αν οι σημερινοί κυβερνώντες δεν έλεγαν προηγουμένως όλα αυτά που έλεγαν. Αν δεν καβάλαγαν με κάθε ευκαιρία τα τρακτέρ και δεν υπόσχονταν τον ουρανό με τ' άστρα. Το πρόβλημα ήταν το μνημόνιο, έλεγαν, για το οποίο αρκούσε ένας νόμος κι ένα άρθρο με τα οποία θα το καταργούσαν - και αμέσως μετά θα έβρεχε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, επιπλέον εισόδημα για τους αγρότες και 13η σύνταξη για όλους. Οσοι επισημαίναμε ότι αυτά απλώς δεν γίνονται, ήμασταν εχθροί του λαού, εθελόδουλοι, προσκυνημένοι γερμανοτσολιάδες, που σπέρνουν το φόβο και δεν θέλουν το καλό του λαού, γιατί εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και της διαπλοκής.


Τα λόγια εύκολα και οι τερατώδεις καταγγελίες ανέξοδες· ήρθε όμως η ώρα του λογαριασμού. Το να λες τώρα τους αγρότες φοροφυγάδες που δεν καταλαβαίνουν πόσο κοπιάζεις για το συμφέρον τους, αποτελεί πρόκληση. Το να προσπαθείς να αντιταχθείς στο μπλόκα, όταν εσύ είχες κάνει το μπάχαλο και την αγανάκτηση βασικό επιχείρημα και καθημερινή πρακτική, είναι τραγικά οξύμωρο. Και με το να καταγγέλλεις εσύ τώρα τις σημερινές κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες και καθοδηγούμενες, και τα επεισόδια στημένα, απλώς αυτογελοιοποιείσαι.


Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γιατί απλούστατα επί σειρά ετών τις έχει νομιμοποιήσει ηθικά και πολιτικά. Θερίζει σήμερα ό,τι έχει σπείρει. Το ερώτημα που πρέπει πλέον να μας απασχολήσει είναι πώς θα απεγκλωβιστούμε όλοι από αυτόν το νέο κύκλο πολιτικής έντασης και αβεβαιότητας. Η οικονομία δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη στις εθνικές οδούς. Η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και των εμπορευμάτων δεν μπορεί να είναι αρμοδιότητας του ενός ή του άλλου μπλόκου! Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίση καμπή και πρέπει να προχωρήσει. Το αν οι πολίτες ψήφισαν λάθος ή παρασύρθηκαν από τις σειρήνες του λαϊκισμού, είναι ένα θέμα που μπορούν να το διορθώσουν οι ίδιοι στην κάλπη όταν έρθει ξανά η ώρα. Στα οδοφράγματα κανένα λάθος δεν διορθώνεται - απλώς προετοιμάζεται το επόμενο, που θα είναι σίγουρα και μεγαλύτερο.


Οι αγρότες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για αυτό το Ασφαλιστικό και κυρίως για το Φορολογικό που τους ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δίκιο όμως έχουν και πολλές άλλες ομάδες πληθυσμού, που πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν δυσανάλογα. Η λύση του προβλήματος, πάντως, δεν πρόκειται να δοθεί με το να στήνει ο καθένας ένα μπλόκο στους δρόμους. Αυτό πρέπει να τελειώσει ως πρακτική. Τα προβλήματα στις κανονικές δημοκρατικές χώρες δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Πουθενά δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο.


Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα μπλόκα στους δρόμους είναι κομματικώς καθοδηγούμενα. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το ΚΚΕ και από πίσω κρύβονται διάφορα άλλα στοιχεία που ξεκινούν από την Ακρα Δεξιά και φτάνουν μέχρι την Ακρα Αριστερά. Οι δυνάμεις αυτές έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό και επιδιώξεις, οι οποίες μακροπρόθεσμα  μόνο τα συμφέροντα των αγροτών δεν εξυπηρετούν. Ο απομονωτισμός και ο ολοκληρωτισμός, είτε με ακροδεξιό είτε με ακροαριστερό πρόσημο, δεν αποτελούν επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.


Η κυβέρνηση οφείλει λοιπόν να αφήσει τα παραμύθια και να δράσει, βάζοντας πάνω απ' όλα τις στρατηγικές επιλογές της χώρας και τη θέληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές. Αντιλαμβανόμαστε ότι της είναι δύσκολο, γιατί συγκρούεται με τον προηγούμενο εαυτό της. Δεν έχει όμως άλλη επιλογή. Ετσι ή αλλιώς θα το πιει το πικρό ποτήρι: Ας το κάνει μια ώρα αρχύτερα. Αλλη μια στροφή ή κωλοτούμπα... δεν θα χαλάσει δα και τη φαρσοκωμωδία που παρακολουθούμε.

panagopg@gmail.com