Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 13:11

Ιστορικό Κέντρο και επεμβάσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τον τελευταίο καιρό… πάει και έρχεται η υπόθεση της επόμενης φάσης ανάπλασης στο Ιστορικό Κέντρο. Οπως είναι γνωστό, οι επεμβάσεις αυτές αφορούν σε ορισμένα σημεία της περιοχής του Αγιάννη και δεν περιλαμβάνουν συνολική αναμόρφωση της περιοχής. Η οποία πρέπει να βολευτεί με ό, τι έχει απομείνει από προηγούμενες επεμβάσεις.
Εδώ που τα λέμε δεν έχουν απομείνει και πολλά. Με κυριότερο θύμα την… πλατεία Οθωνος στην οποία μόνο ντροπή προκαλεί η εικόνα του διαλυμένου δαπέδου και των υπόλοιπων υποδομών. Για τα προβλήματα στην περιοχή αυτή, η στήλη εδώ και πολύ καιρό έχει φιλοξενήσει ένα πλήθος σημειωμάτων. Οι αρμόδιοι του Δήμου Καλαμάτας περίμεναν να περάσει το καλοκαίρι και μόλις χθες αποφάσισαν να επέμβουν και να συμμαζέψουν την κατάσταση. Με "μικροεπεμβάσεις" όπως τις χαρακτηρίζουν, οι οποίες περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των πλακών που είναι σπασμένες. Και εδώ που τα λέμε, αν αργούσε η επέμβαση ένα μήνα ακόμη μάλλον θα χρειαζόταν εξ αρχής πλακόστρωση αφού δεν θα είχε απομείνει τίποτε. Είναι να απορεί κανένας όμως με τα… ανακλαστικά που (δεν) έχει ο Δήμος Καλαμάτας, καθώς πρόκειται για μια απλούστατη παρέμβαση η οποία θα μπορούσε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, με δικά του μάλιστα συνεργεία. Φυσικά ο χρόνος έφθειρε ακόμη περισσότερο την πλακόστρωση και η ζημιά χρειάστηκε τον… εργολάβο της.
Η επέμβαση ήταν απολύτως αναγκαία, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατάσταση διάλυσης δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ αν δεν αλλάξει συνολικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κατάσταση στην περιοχή. Το ανεξέλεγκτο της κατάστασης έχει οδηγήσει μέχρι του σημείου να μετατρέπονται σε δημόσια ουρητήρια χαλάσματα της περιοχής, με αποτέλεσμα να ζεύει ο τόπος σε ορισμένα σημεία. Μπορεί να φαντάζει τραβηγμένο, όμως δυστυχώς κάποιοι… ξαλαφρώνουν ακόμη και… μέρα μεσημέρι.
Η αναστροφή αυτής της κατάστασης είναι απολύτως αναγκαία και προϋποθέτει δραστική επέμβαση των υπηρεσιών και των πολιτικών παραγόντων του Δήμου Καλαμάτας. Η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στην αρχή του διαδρόμου, είναι όλως τυχαίως πολύ αποκαλυπτική: Προσοχή εκτελούνται έργα επί του… οδοστρώματος. Αν συνεχίσει η πλατεία να χρησιμοποιείται σαν δρόμος από οποιοδήποτε αυτοκίνητο χωρίς περιορισμούς σε αυτά που διανέμουν εμπορεύματα (και με χρονικούς περιορισμούς), τότε η δουλειά που πάει να γίνει είναι λεφτά πεταμένα.
Από την άλλη πλευρά αν δεν αστυνομευτεί επαρκώς η περιοχή ιδιαίτερα τη νύχτα, τα φαινόμενα βανδαλισμών σε βάρος καταστημάτων θα αποτελέσουν αιτία εντάσεων και καταστάσεων οι οποίες μόνον την ανάπτυξη της περιοχής δεν ευνοούν. Η νυχτερινή κίνηση δίνει ζωή στην περιοχή, αλλά οι βανδαλισμοί δεν μπορεί να είναι μέρος της… διασκέδασης. Το Ιστορικό Κέντρο μπορεί να προσφέρει πολλά σε πολλούς, αλλά χρειάζεται σχέδιο και απαλλαγή από τη μιζέρια.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER