Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 13:39

Περιμένοντας τον περιφερειακό...

Γράφτηκε από τον

Περιμένοντας τον περιφερειακό...

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η υπόθεση του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου έχει σκαλώσει για τα καλά.

Και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι κανένας βέβαιος τι θα συμβεί αν δεν φθάσει η υπόθεση στη Βουλή για την τελική κύρωση της τροποποιημένης σύμβασης. Ολοι πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι εντός του 2015 θα ολοκληρωθεί το έργο, μη εξαιρουμένων των δημοτικών παραγόντων.
Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα το ερώτημα είναι τι κάνει η δημοτική αρχή για την προετοιμασία αυτής της πολύ σημαντικής αλλαγής για τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης. Και πολύ περισσότερο τι κάνει για τις λειτουργίες της περιοχής η οποία βρίσκεται στο σημείο που ο δρόμος θα συνδέεται με το εσωτερικό οδικό δίκτυο της πόλης. Το σημειώνουμε αυτό με αφορμή τις οδηγίες του δημάρχου Παν. Νίκα για διάφορες ρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στην περιοχή της Κεντρικής Αγοράς και ειδικότερα σε σχέση με τις ημέρες που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά.
Ο αυτοκινητόδρομος σκάει μύτη ακριβώς στην είσοδο της αγοράς από τη βόρεια πλευρά και ως εκ τούτου ανατρέπει όλη την σημερινή κατάσταση. Η εικόνα της περιοχής Τετάρτη και Σάββατο πρωί είναι γνωστή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αντιληφθεί κάποιος πως το αντάμωμα με τον περιφερειακό θα είναι κυκλοφοριακά οδυνηρό. Πολύ περισσότερο καθώς ο δρόμος δυνητικά μπορεί να φέρει πελάτες στη λαϊκή αγορά από πολύ μακρύτερα. Κοντά σε αυτό βεβαίως θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του δρόμου και σε μεγάλο επίσης μήκος καταλαμβάνεται από τα λεωφορεία και άλλα μεγάλα οχήματα. Μια κατάσταση που δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα αλλά φυσικά και δεν είναι συμβατή με την εικόνα που θα πρέπει να δίνει η είσοδος της πόλης.
Το ερώτημα επομένως είναι αν και πότε το ζήτημα θα απασχολήσει τη δημοτική αρχή και αν υπάρχουν σκέψεις για τις λύσεις που πρέπει να δοθούν. Η ειδικότερη αναφορά στην περιοχή σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι από τα πλέον σοβαρά που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ομως υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα τα οποία δεν πρέπει να μείνουν στο ψυγείο μέχρι να φθάσει ο περιφερειακός στην πόλη και μετά… βλέπουμε.
Κεντρικό ζήτημα: Πώς θα είναι η Αρτέμιδος όταν θα συνδεθεί με τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο; Οπως είναι σήμερα αποκλείεται γιατί οι ουρές θα φθάνουν… μέχρι το Ασπρόχωμα. Ηδη κατά τις ώρες αιχμής η κυκλοφορία είναι πολύ δύσκολη και τα επιμέρους μέτρα πολλές φορές ακυρώνονται καθώς η εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια επαφίεται στον… πατριωτισμό των οδηγών. Που δεν το έχουν σε τίποτε να κλείνουν τη μια λωρίδα κυκλοφορίας (εκεί που υπάρχουν περισσότερες της μιας βεβαίως).
Το υποερώτημα: Θα είναι διπλής κατεύθυνσης αυτός ο δρόμος; Εφόσον είναι διπλής κατεύθυνσης σίγουρα θα υπάρξουν εντελώς διαφορετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επηρεάσουν βαθύτατα τις επαγγελματικές δραστηριότητες κατά μήκος του δρόμου και ως εκ τούτου χρειάζεται να γνωστοποιηθούν εγκαίρως.
Και κάτι ακόμη: Η Νέδοντος ποιο ρόλο θα παίξει στο κυκλοφοριακό της πόλης και μάλιστα σε σχέση με την καινούργια κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην Αρτέμιδος; Σήμερα έχει "σπάσει" σε πολλά κομμάτια που έχουν μια ορισμένη αυτοτέλεια, αλλά σε συναρμογή με την κίνηση στην Αρτέμιδος.
Ασφαλώς και δεν περιμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα. Απλώς αυτά δείχνουν την πολυπλοκότητα της κατάστασης και την ανάγκη η δημοτική αρχή να κινηθεί εγκαίρως για να προλάβει το κυκλοφοριακό μπλακ άουτ στην πόλη.

Ηλίας Μπιτσάνης