Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 12:40

Και δρόμος αδέσποτος...

Γράφτηκε από τον

Και δρόμος αδέσποτος...

Για αδέσποτα τετράποδα ασφαλώς έχετε ακούσει, για αδέσποτο δρόμο όμως υποθέτω ότι δεν έχει ακουστεί τίποτε.

Κι όμως, υπάρχει ένας τέτοιος μέσα στην Καλαμάτα - και μάλιστα σε πολύ δύσκολο σημείο. Ξεφύτρωσε από το πουθενά, έμεινε στη μέση και δημιουργεί κινδύνους για σοβαρό ατύχημα. Για να μην ψάχνετε και πολύ, σπεύδω να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι στο τμήμα της Λεΐκων που ενώνει τα δύο άκρα του δρόμου που κατασκευάστηκε στη συνοικία Πλάκα.
Πρόκειται κατά βάση για μια επικίνδυνη στροφή, στην οποία ο κίνδυνος μετωπικής είναι καθημερινός, ειδικά όταν κυκλοφορούν μεγάλα οχήματα με επαγγελματίες οδηγούς που η νοοτροπία τους κάποιες φορές συμπυκνώνεται στο «κάντε στην πάντα να περάσω». Κάποια στιγμή πριν από κάτι χρόνια, όσοι πηγαινοερχόμαστε καθημερινά διαπιστώσαμε ότι είχε αρχίσει να μπαζώνεται ένα κομμάτι από παρακείμενο κτήμα με ελιές, που είναι κατηφορικό καθώς αποτελεί ουσιαστικά το πρανές της λαγκάδας. Θεωρήσαμε ότι είναι στο πλαίσιο κάποιας εργολαβίας, καθώς το έργο προχωρούσε ανεμπόδιστα μέχρι που έπεσε το γαρμπίλι. Πλην όμως εκεί σταμάτησε και δεν έχει ξεκινήσει πάλι, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει χρόνια. Κάθε τόσο εμφανίζεται ένα μηχάνημα που σγαρλίζει τα χώματα -όπως έγινε πριν από το πανηγύρι των Λεΐκων αλλά και προσφάτως- και... αναχωρεί χωρίς να δοθεί συνέχεια.
Κάποτε που ρώτησα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, πήρα την απάντηση ότι την επέκταση του δρόμου την έχει κάνει... ιδιώτης. Εξ όσων γνωρίζω, ιδιωτικός δρόμος δίπλα στον δημόσιο δεν γίνεται - και ο δήμος οφείλει να πάρει μέτρα. Εν προκειμένω οφείλει επιτέλους να ασφαλτοστρώσει το δρόμο και να πάρει μέτρα ώστε να μη "φύγει" κατά την κατηφόρα. Η κατάσταση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη, καθώς πολλές φορές τα αυτοκίνητα υποχρεώνονται να κινούνται με τη μια πλευρά στην άσφαλτο και με την άλλη στο γαρμπίλι, ενώ μερικές φορές βγαίνουν ολοκληρωτικά έξω από την άσφαλτο. Λόγω διαφορετικής πρόσφυσης κρατιούνται με δυσκολία και το κακό παραμονεύει.
Οι αρμόδιοι του δήμου δεν γίνεται να συνεχίσουν να παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν και δεν βλέπουν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί κανένα ατύχημα, γιατί διαφορετικά κάποιοι θα πάρουν το δρόμο για τα δικαστήρια. Η σημερινή κατάσταση μεταφράζεται ως "εγκληματική αμέλεια" και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Πρόκειται για 150 μέτρα, και δεν νομίζουμε ότι υπάρχει δικαιολογία σχετικά με το κόστος. Οι κίνδυνοι είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν "χαλαρότητα" για έναν ακόμη χειμώνα, με τα νερά να παρασέρνουν τα χώματα και να δημιουργούν νεροφαγιές στις οποίες μπορεί να τσακιστούν άνθρωποι κι αυτοκίνητα.
Ας μην παραπέμψει δε κανένας στο δρόμο της λαγκάδας, ο οποίος για μεγάλο διάστημα είχε χρησιμοποιηθεί παράνομα. Και αυτόν τον έχουν εγκαταλείψει, αναμένοντας τον περιφερειακό, ο οποίος έχει κολλήσει και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πότε θα τελειώσει.
Ουκ ολίγοι δημοτικοί παράγοντες πηγαινοέρχονται συχνά στο δρόμο αυτό, οπότε γνωρίζουν τα προβλήματα και τους κινδύνους. Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς δεν έχουν απαιτήσει να τελειώνει αυτή η ιστορία.
Και δύο παρατηρήσεις:
• Αν ο δρόμος είναι παράνομος, ας φροντίσει ο δήμος να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.
• Αν οι αρμόδιοι δεν έχουν σκοπό να παρέμβουν, ας προχωρήσουν σε μονοδρόμηση σ' εκείνο το σημείο.
Μπορούμε να έχουμε κάποιες απαντήσεις;

Ηλίας Μπιτσάνης