Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012 09:45

Επιχείρηση πλήρους ελέγχου της αυτοδιοίκησης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η επιχείρηση πλήρους ελέγχου της αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως φαίνεται, οι δεσμεύσεις θα εμφανίζονται η μια πίσω από την άλλη. Αφορμή για την εκτίμηση αυτή πρόσφατο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα", στο οποίο σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι:

"Υπό τον απόλυτο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τίθεται το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020. Πέρα από το ύψος του, το οποίο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, η πορεία του θα εξαρτάται πλέον όχι μόνο από τις προοπτικές συγκεκριμένων έργων και προγραμμάτων που θα πρέπει να ενταχθούν στη «στρατηγική Ευρώπη 2020», αλλά θα τελεί και υπό την αίρεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου.

Οπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, γνώστες του αντικειμένου, και η καταβολή των πόρων των Κοινοτικών ταμείων τίθεται υπό την αίρεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του τρίτου μνημονίου.

Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι ο προσεκτικός αναγνώστης των νομοθετικών κειμένων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση (όπως η σύμβαση διαχείρισης) αντιλαμβάνεται ότι εκεί περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεδομένου μάλιστα ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φθίνει, καθώς έχουν συρρικνωθεί οι πόροι του εθνικού σκέλους, τότε εκτιμούν ότι όλα τα κοινοτικά κονδύλια θα κατευθύνονται από τις Βρυξέλλες και οι δράσεις θα συντονίζονται από την ομάδα του Χορστ Ράιχενμπαχ".

Μάλλον δεν χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επαληθευτεί η εκτίμηση με την οποία άνοιξε το σημείωμα. Εν αρχή υπάρχει ο ωμός εκβιασμός που ουδεμία σχέση έχει με ισότιμους εταίρους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Η χορήγηση των Κοινοτικών κονδυλίων έχει ως προαπαιτούμενο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Πράγμα που σημαίνει ότι χάνονται σε οποιαδήποτε περίπτωση παρέκκλισης από την πολιτική σκληρής λιτότητας την οποία επιβάλλουν οι Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα και αποδέχονται ασμένως οι συγκυβερνήτες. Ανάλογα προαπαιτούμενα συζητούνται και στο πλαίσιο αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σύμφωνα με "διαρροές" που είχαν γίνει πριν από μερικούς μήνες και ενδέχεται να επισημοποιηθούν καθώς σκληραίνει η πολιτική αναθεώρησης στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ενα δεύτερο στοιχείο που προκύπτει είναι το γεγονός ότι περνάει υπό τον πλήρη έλεγχο της ομάδας του Ράιχενμπαχ το πρόγραμμα έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Η κατασπατάληση πόρων σε έργα βιτρίνας που έγινε πολλές φορές και συνεχίζει να γίνεται, είναι ο… καλύτερος επικοινωνιακός σύμμαχος για τους τροϊκανούς. Οι οποίοι ασφαλώς δεν κόπτονται για την ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά για τη λεηλασία των πόρων από όπου και αν προέρχονται. Είναι προφανές ότι θα κατευθύνουν τις χρηματοδοτήσεις εκεί που θέλουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς.

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι η χώρα έχει παραδοθεί άνευ αντιστάσεως στους "εταίρους" που έχουν βαλθεί να διαμοιράσουν τα ιμάτια από τις κρατικές επιχειρήσεις μέχρι τους Κοινοτικούς πόρους. Κάπου εδώ "κολλάει" και η ιστορία των αδελφοποιήσεων οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν το πρόσχημα για το διαμελισμό της χώρας σε "κρατίδια" τα οποία με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας θα εκχωρηθούν στα συμφέροντα των "επενδυτών" που προξενεύει ο Φούχτελ.

Πέρα από κάθε αμφισβήτηση στο χώρο της αυτοδιοίκησης υπήρχαν και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την επιχειρούμενη παράδοση της αυτοδιοίκησης και των πόρων της περιφέρειας στις ορέξεις της μαφίας των αγορών.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 19:47